Kiszállították a népszavazási hirdetményeket 

2016. július 19. 15:49 | Laczkó Viktória

Az MTI közölte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kiszállította a plakátokat a választási irodákhoz kedden, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik ezeket. A népszavazás időpontjának ismertetése után rögtön intézkedett a NVI a 44825 plakát elkészítéséről.

A mai nappal kezdődően országszerte megkezdték a népszavazási hirdetmények kihelyezését. A kvótareferendumról tájékoztató plakátot a békéscsabai városháza első emeletére is kifüggesztették július 19-én. Magyarországon 1989 óta hatszor tartottak országos ügydöntő népszavazást, a mostani a nem magyar állampolgárok kötelező betelepítéséről szóló népszavazásra ősszel kerül sor. 

A hirdetményen a legfontosabb információk találhatók meg: a népszavazás napja, a szavazással kapcsolatos információk. Az, aki a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyétől eltérő településen (vagy fővárosi kerületben) szeretne szavazni, az ezt szeptember 30-án 16 óráig kérheti. A szavazás napján külföldön tartózkodó választók szeptember 24-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A hirdetmény tájékoztatást ad arról is, hogy a kérelmeket a www.valasztas.hu oldalon, levélben vagy személyesen lehet benyújtani.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A kormányfő indoklása szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, amelyet azután Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki.

FEL