Lázár: "Azon dolgozunk, hogy ne kelljen kerítést építeni a magyar-román határra"

2016. szeptember 19. 15:22 | Varga Diána

Nem a kormányról vagy Orbán Viktorról kell véleményt mondani, hanem személyes sorsukról dönthetnek az emberek az október 2-ai népszavazáson - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Ambrózfalván.

Az ötszáz lakosú Csongrád megyei községben szervezett utcafórumon Lázár János kiemelte: a megye ezen szakaszán, illetve Békés megye magyar-román határán nincs természetes akadály, amely gátat szabna a migránsoknak. Éppen ezért azon dolgoznak a román kormánnyal közösen, hogy ne kelljen megépíteni a kerítést, de minden eshetőségre felkészülnek.

A szerb-magyar határszakaszt nyolcezer rendőr és katona védi – közölte a miniszter. Hozzátette: a népszavazásra azért van szükség, hogy a kormány erős felhatalmazással a háta mögött szálljon szembe az unió kvótatörekvéseivel. 

„A kormányzatnak nagy a hangja, de az a kérdés, hogy van-e ereje. Jelen pillanatban a kormánynak van hangja, de nincsen ereje. Akkor van ereje, ha a választópolgárok elmennek október másodikán szavazni, leadják a voksukat, s föl tud állni Magyarország valamelyik vezetője Brüsszelben, és azt tudja mondani, hogy na idefigyeljenek emberek, Magyarországon ennyi meg ennyi millió ember azt mondja, hogy. Ennek van súlya. Ennek van ereje - fogalmazott a miniszter.

Ambrózfalva polgármestere szerint azért kell elmenni a népszavazásra, mert az ambróziak nem akarják, hogy idegen családok költözzenek a településre. „Képzeljük el, hogy mi lenne, ha a menekültek közül telepednének le településünkön családok. Ezért kérem azt, hogy mindenki, aki ezt hallja, adja át, hogy minél többen legyünk jelen október másodikán - emelte ki Csirik László.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus választókerületében 19 település van, a következő napokban ezek mindegyikén tart lakossági fórumot.

FEL