Rogán Antal: "Minden eddiginél indokoltabb a népszavazás"

2016. július 20. 12:41 | Laczkó Viktória

Nagy veszély fenyeget és soha indokoltabb nem volt a népszavazás, mint most – hangsúlyozta Rogán Antal a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. A kabinetfőnök azt mondta: a brüsszeli bizottság teljes egészében elvenne minden jogkört menekültügyekben és bevándorlási kérdésekben a tagállamoktól.

A bizottság nemcsak arról rendelkezik, hogy az Európába érkezett és valamilyen formában befogadott bevándorlókat kötelező formában osszák szét a tagállamok között, hanem arra is irányul, hogy még a menekültkérelmek elbírálására irányuló jogkört is elvonná a tagállamoktól – tette hozzá.

Valamint azt is elmondta, hogy a brüsszeli bizottság létrehozna egy közös európai menekültügyi hivatalt, amely a "brüsszeli bürokrácia kinyújtott kezeként" bírálná el az összes bevándorlás és menekültkérelmet. Ő döntené el, hogy kiket kell befogadni. Ezt követően a brüsszeli bizottság kötelező jelleggel szétosztaná az így befogadott embereket a 28 uniós tagállam között.

A kormány szerint ez teljesen elfogadhatatlan – hangsúlyozta. Mindez óriási veszély és kockázatot jelent. Ez a típusú rendszer teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy a beáramlás folytatódni fog. A kormány azon a véleményen van, hogy nem a beáramlás folytatására, hanem a megállítására van szükség. A határok megvédése az elsődleges, nem pedig egy olyan közös menekültügyi rendszer kialakítása, amelyik ösztönzi a bevándorlókat érkezését Európába.

Rogán Antal kifejtette, hogy a javaslat nem csak azért hátrányos Magyarország és a visegrádi országok számára, mert kötelezővé teszi a befogadást, illetve szankcionálja, ha valaki nem fogad be bevándorlókat, hanem azért is, mert a bevándorlók befogadásáért kapható 10 ezer eurós jutalmat nagy valószínűséggel a kohéziós vagy az agrártámogatások csökkentéséből finanszíroznák, ahogyan, azt korábban Soros György javasolta.

Végezetül elmondta: úgy ítéljük meg, hogy az Európai Bizottság javaslata elfogadhatatlan. Egyrészt mert Brüsszel elvenné a jogot a tagállamoktól. Nem dönthetnénk el, hogy kiket fogadunk be és kiket nem. Másrészt kötelező jelleggel telepítene be bevándorlókat az uniós tagállamokba.

FEL