Kiss Róbert: A védelmi intézkedések hatályát április 19-éig meghosszabbították

2021. április 8. 13:54 | Mikóczy Erika

A tegnapi napon Magyarország Kormánya, az operatív törzs javaslatára, a járványügyi készültségi időszakban hozott védelmi intézkedések, valamint az ideiglenesen bevezetett határ-ellenőrzések hatályát április 19-éig meghosszabbította. Az erről szóló kormányrendelet tegnap megjelent a Magyar Közlönyben – jelentette be Kiss Róbert az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A döntés értelmében változatlanul hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, vendéglátó üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, illetve a felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a nevelési és oktatási intézményekkel kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések. Április 19-éig hatályban marad továbbá a Magyarország valamennyi shengeni, belső határszakaszára elrendelt határellenőrzés és határőrizet, és hatályban maradnak a hazánkba irányuló személyforgalomban történő átutazási illetve beutazási szabályok is.  

 

Eddig összesen 61 563-as sértették meg a kijárási tilalomra, közterületi magatartásra és a gyülekezésre vonatkozó szabályokat

 

Kiss Róbert rendőr alezredest tájékoztatott arról, hogy szerdán 466 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, így összesen eddig 48 218 alkalommal kellett fellépniük ilyen ügyben.

Tömegközlekedési eszközön és a várakozóhelyeken 9, kereskedelmi üzletek, bevásárlóközpontok területén 9 ember ellen intézkedtek - sorolta.

Az alezredes arra is kitért, hogy a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szolgáltatási helyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 1019 intézkedést hajtottak végre a rendőrök. Az üzemeltető és a tulajdonos felelősségét 313 esetben állapították meg, az üzletek korlátozott nyitva tartása vagy a benntartózkodás szabályainak megsértése miatt 719 esetben intézkedtek.

Szerdán 200 ember ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, így összesen már 61 563-an sértették meg a kijárási tilalomra, a közterületi magatartási szabályokra és a gyülekezésre vonatkozó szabályokat - sorolta Kiss Róbert.

A közlekedési korridorokon szerdán 35 esetben intézkedtek a rendőrök, így együttesen 14 995 60-ra emelkedett a magyarországi személyforgalmi tranzittal kapcsolatos szabálysértések száma.

Tegnap 6200 fő került karanténba, így jelenleg 46 612 a hatósági házi karanténban lévők száma, 3602-en választották a mobiltelefonos applikációval történő ellenőrzést.

 

Hazánkban a beoltottak aránya duplája az uniós átlagnak

 

Müller Cecília elmondta, hogy 2 608 084 fő kapott már oltást, közülük 1 077 947 fő már a második oltását is megkapta, ezzel a magyar lakosság 26 százaléka beoltottá vált – rengeteg ember munkájának köszönhetően.

A tiszti főorvos beszélt arról, hogy továbbra is ötféle vakcinával oltanak Magyarországon, és tárgyalnak hatásos és biztonságos vakcinák beszerzéséről. Mint mondta, Janssen oltóanyag-szállítmány várható jövő hétre, egyelőre nem jelentős mennyiségben, 28 800 adagban. Ez egyadagos vektorvakcina.

– A beszerzett vakcinákkal elértük azt, hogy éppen kétszerese hazánk beoltottsága az uniós átlagnak – jegyezte meg Müller Cecília, hozzátéve, hogy minden hazánkba érkező oltóanyagot ellenőriznek.

Beszélt arról is, hogy 4 814 az új fertőzöttek száma, elhunyt 272 beteg, köztük, sajnos fiatalok is. 11 663 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 337-en vannak lélegeztető-gépen.

Közölte, hogy a heti adatokban már kimutatható egy biztató csökkenés a múlt hetiekhez képest, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a betegek átlagéletkora jelenleg 46 év – tehát a fiatalok fertőződnek nagyobb számban. A betegek 54 százaléka nő, 46 százaléka férfi.

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL