Kihívás, felelősség, lehetőség

A Fővárosi Nagycirkusz az előadások akadálymentesítésének úttörője, a világon elsőként tettünk arra kísérletet cirkuszban, hogy vak és gyengénlátó sorstársaink számára is elérhetővé tegyük a cirkuszi produkciót. Augusztus 5-én az Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág 11 órás előadásán Békés megyei vak és gyengénlátó vendégeinket vezetjük be a cirkuszi csodavilágba.

Alig egy éve, hogy cirkuszi narrálás bevezetésével a világon először próbált meg áttörni egy falat a Fővárosi Nagycirkusz. „A látássérült emberek a társadalom olyan egyenrangú tagjai, akik az alapvető emberi jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni. A Fővárosi Nagycirkusz a vak és gyengénlátó emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának alakítása céljából az előadások akadálymentesítésével speciális szolgáltatásokat nyújt. Hisszük, hogy vak sorstársaink számára is elérhetővé lehet tenni az előadó-művészet e szavak nélküli ágát, a cirkuszt.” – mondta el Fekete Péter igazgató, aki a narrátor szerepét is magára vállalja az előadáson.

Nagy kihívás ez, hiszen míg a színházművészet verbális műfaj, a cirkuszban nem hangoznak el szavak, az információk jelentős részét a narráció juttatja el a nézőhöz. Emellett azonban ott van a közönség „zaja”, az atmoszféra, a hang, és az előzetes bejárásokon manuális érzékeléssel megtapasztalt információk özöne, amelyet csak a személyes jelenléttel tapasztalhatnak meg sorstársaink.

A projekt szakmailag fontos része, hogy előadást megelőzően látogatóink megismerkedhetnek a cirkuszi térrel. A tárlatvezető verbális ismertetőjének segítségével, taktilis ingerek biztosításával előzetesen érzékelhetővé válik számukra a cirkuszi környezetet. Találkozhatnak az előadás szereplőivel, megérinthetik, letapinthatják az előadás eszközeit, kellékeit.

Az előadás során mobil audio-rendszerrel kommunikálunk – egyik fülön keresztül a narrátor beszél, a másik fül szabadon van hagyva –, bemutatjuk az előadás körülményeit, hangulatát, majd folyamatosan, impulzív módon közvetítjük számukra a produkciót. A szünetben, valamint előadás után megbeszéljük az ismeretlen elemeket és fogalmakat, hogy teljeskörű élményt nyújthassunk vak és gyengénlátó vendégeinknek.

Ránk figyel a világ! Fekete Péter számos nemzetközi konferencián beszámolt az audio-narrálásban rejlő kihívásokról és lehetőségekről, a világ minden tájáról érdeklődve figyelik az egyedülálló cirkuszművészeti projektet.

Megosztás:

Címke: , ,