Kiemelt találkozási hely lehet a Munkácsy Emlékház és a környezete – galériával

2020. június 25. 11:43 | Hidvégi Dávid

Egy újabb kiemelt találkozási helyet alakítanak ki Békéscsabán a Modern Városok Programban, mintegy nettó 150 millió forintból. A Munkácsy-negyed projekt részeként a Munkácsy Mihály Emlékház mellett megújul az Omaszta Kert is, ahol egy kivilágított sétány készül a zöld környezetben. Az új, állandó kiállítás mellett egy kávézó is várja majd a vendégeket az épületben.

Már javában tart a Munkácsy Emlékház felújítása, az Omaszta kert megszépítése és átalakítása. Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka hangsúlyozta: a park az elmúlt években nem volt látogatható, de a kivitelező a beruházás részeként kivilágított sétányt épít és padokat helyez majd ki. Opauszki Zoltán elmondta, hogy a látogatóknak közvetlen rálátásuk lesz az Omaszta kertre, főleg azoknak, akik kiülnek majd a fedett kávézóval rendelkező teraszra.

 

Ezen a teraszon alakítanak ki fedett kiülőt és kávézót – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

– Itt egy nagyon kellemes teraszt alakítanak ki, ami ebben a gyönyörű környezetben klassz találkozási hely lehet a jövőben, olyan, amely talán még nincs is a városban jelenleg – tette hozzá. Opauszki Zoltán arról is beszélt, hogy a beruházás egy újabb pluszt adhat a város turisztikájának. Szerinte a Munkácsy-negyed projekt a CsabaPark mellett az egyik legmeghatározóbb fejlesztés.

– Ez egy országosan egyedülálló attrakció lesz, hiszen rendkívül sajátos helyzetben vagyunk azzal, hogy a nagyobb kulturális intézményeink egy kőhajításra vannak egymástól. Ha belegondolunk, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Mihály Múzeum, a Munkácsy Emlékház és a Jókai színház is egy helyen van, máshol ilyen szűkterületen nincs ilyen – fogalmazott a tanácsnok.

A beruházás részleteiről a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, aki kiemelte, hogy az emlékház felújításának tervezésekor figyelembe kellett venniük a műemléki besorolást. Ezért gondos előkészületekre volt szükség. A kivitelező kicseréli a nyílászárókat, kívül és belül pedig újravakolja és kifesti az épületet. Dr. Sódar Anita hozzátette: az emlékház teljes gépészete és elektromos hálózata is megújul, illetve kiépítik az épület védelmi rendszerét.

 

dr. Sódar Anita a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője – (Fotó: Fazekas Róbert/7.Tv)

 

– Körülbelül nettó 150 millió forintból újul meg az emlékház kívül és belül. A főépület mellett pedig a melléképület a belső felújítására is sikerült forrást találni a Modern Városok Programban. A fejlesztés részét képezi egy körülbelül tíz négyzetméteres góré épület a felépítése az emlékház mellett. A tornácon csúszás mentes padlózatot alakít ki a kivitelező – mondta az ügyvezető. Hozzátette: az Omaszta Kert egy hatezer négyzetméteres terület, ahol egy kellemes hangulatú közpark létesítése a cél. A projektben fákat is vágnak ki, de kizárólag az idős, sérült és beteg fákat távolítják el. Habár a sétány mellett kiülőket is létesítenek, a növényzet száma az eddigiekhez képest jelentősen növekszik majd.

Az emlékházban egy új, állandó, digitális megoldásokat is tartalmazó Munkácsy Mihály kiállítás nyílik. Az épületben korábban huszonegy Munkácsy festmény, valamint a házban élő Omaszta család bútorai és hagyatékai voltak megtalálhatóak.

 

Galéria

 

További programok »

FEL