Kicsiktől a nagyokig verseltek a megyeszékhelyen

2018. április 11. 16:34 | Szendi Rita

Békéscsaba több pontján is megemlékeztek a Költészet napjáról. Míg a Jókai Szalonban egy 24 órás Versfolyam kezdődött kedden, addig a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston kollégiumában a világ több pontjáról, élő közvetítés segítségével mondtak verseket magyar nyelvű iskolák hallgatói.

Az iskola kollégiumából közvetített élő eseményt több internetes oldalon is nyomon lehetett követni szerda délelőtt. Többek között bejelentkeztek a versmondók Ukrajnából, Erdélyből, de még Ausztriában is volt olyan magyar iskola, ahonnan bejelentkeztek a tanulók.

– Tavaly ugyanezt megcsináltuk először, több országgal, akkor majdnem ugyanennyi országot sikerült, New Yorktól Kézdivásárhelyig diákokkal megcsinálni a versfolyamot – mondta el a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnázium és Kollégium kollégiumigazgatója, Csibor Géza.

Nemcsak a szakgimnáziumban, de a Jókai Színházban is megemlékeztek a Költészet napjáról. A 24 órás versfolyam kedden délben kezdődött. A Békéscsabai Médaicentrum főszerkesztője, szerkesztői is csatlakoztak az eseményhez, a zárónapon pedig a Békés Megyei Könyvtár díszvendége volt Takács Bence az M5 műsorvezetője. Takács Bence szerint a 24 órás Versfolyamhoz azért is csodálatos csatlakozni mert itt most gyerekek vannak.

– Fantasztikus, hogy tényleg a vers, a költészet, a magyar irodalom egésze már ilyen fiatal korban beivódhat a genetikába. És innentől kezdve van egy olyan lélegzés, ami egészen biztos, hogy bárkiből, bármi lesz, ügyvéd vagy ne adj isten labdarúgó, testnevelő tanár, vagy akár médiaszemélyiség, ott lesz a polcon ez a pici, ezért megérte – mondta el a műsorvezető, Takács Bence.

A Versfolyam főszervezője elmondta: idén a legkisebb versmondó négy, a legidősebb pedig 93 éves volt.

– Azt el kell mondani, hogy mind a ketten fejből mondták. Az egyik azért mert még nem tud olvasni, a másik idősebb korú pedig hihetetlen szellemi kvalitásról tett tanúbizonyságot ezáltal. Nagyon sok vers hangzott el, 560 körüli lesz a résztvevők száma és 1700-1800 vers hangzott el – fogalmazott a 24 órás Versfolyam főszervezője, Tege Antal.

A 24 órás rendezvény – amely minden eddiginél több érdeklődőt vonzott – szerdán délben ért véget.

 

 

További programok »

FEL