Kick-box vb: Egyre fényesebb Békés megyei érmek

2017. november 10. 14:47 | behir.hu

A budapesti kick-box világbajnokság csütörtöki napján már döntőket is láthattak a nézők. A masters (veterán) kategóriában döntötték el a világbajnoki címek sorsát a versenyzők, de az elődöntőkben is nagy csatákat láthattak a szurkolók.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk Debreczeni Dezső, a békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület versenyző-edzője is aranyérmet szerzett. A sportág egyik kiemelkedő alakja 10 éve vívta utolsó világbajnoki döntőjét. Akkor, Belgrádban ezt meg is nyerte, s az amatőrök között ez volt a hetedik világbajnoki aranya.

Egy évtized után ismét küzdőtérre léphetett az olasz Magna Saverino ellen és nyert!

- Könnyebb volt a döntő, mint gondoltam! Az első meccsen fizikálisan fáradtam el, az elődöntőben az ír ellen fejben, most jó érzés volt küzdeni, tudtam koncentrálni, élveztem a dolgot. Az elején az olasz vezetett oldalsó testrúgásokkal, utána fordított köríves rúgással fejen rúgtam, majd több kemény jobb egyenessel keresztbe vertem, s elvettem a kedvét az indulásoktól, s a végén 8:4 arányban győztem – idézte fel a történéseket a nagy visszatérő.

Ezzel begyűjtötte az amatőrök között nyolcadik, összesen pedig kilencedik egyéni világbajnoki címét.

- Sokat jelentett a győzelem, Sok az új, fiatal nemzetközi bíró, akik nem ismertek korábban, egymás után jöttek oda a döntő után gratulálni, hogy ezt nem gondolták volna. Nem mindegy a jövőben, hogy megismertek, már csak azért sem, hiszen ezekkel a bírókkal találkoznak tanítványaim jövőbeli nemzetközi mérkőzésein is. A másik, a mai fiatalok már nem is nagyon tudják, kik voltak a korábbi időszak eredményes válogatott versenyzői, nem láttak engem küzdeni, s így talán most ez változott… - tette hozzá a világbajnok.

Tanítványa, Bálint Zoltán belázasodott az előző este, de természetesen csatasorba állt a döntőbe jutásért a 89 kg-ban. Ugyan ki az, aki ilyenkor nem lépne küzdőtérre egy ilyen tét mellett! A betegsége rányomta bélyegét a teljesítményére az ír Robie Cuffe ellenében, aki 18:14-re nyert, de egy egészséges Bálint Zoltán valószínűleg hozta volna ezt a mérkőzést. Az újonc azonban így is egy szépen csillogó bronzéremmel mutatkozott be a felnőtt mezőnyben.

A szintén újonc füzesgyarmati Vida Balázs viszont egyre jobb formában masírozott be a világbajnoki döntőkbe. Igen, nem elírás, ugyanis a nehézsúlyú versenyző mind light, mind kick-light szabályrendszerben győzött. Először a dél afrikai Jean Coetze-t verte simán, a rá jellemző pörgős, kemény, odavágós stílusban. Szükség is lesz erre a teljesítményre a light-contact fináléban is, ugyanis a döntőbeli ellenfél az orosz Alexander Gluskov lesz. A Békés megyeiek hagyományosan a korábbi évtizedekben eredményesek voltak az orosz harcosok ellen, s remélhetőleg ez most is folytatódik majd.

Kick-light szabályrendszerben Vida Balázs nem sok esélyt adott a szlovák Jaroslav Palának. Tizenöt pontos különbséggel, technikai K.O.-val jutott be a döntőbe. Mint Gasparik Róbert, a füzesgyarmatiak vezetője elmondta, nagyon összeszedetten küzdött, meglepően nagy fölénnyel verte ellenfelét. A döntőben a szlovén Blaz Potocnik lesz az ellenfél.

A volt békéscsabai lakótelepis, most csepeli színekben versenyző Hanicz Nelly szintén döntőzik pénteken point-fightingban és kick-light-ban, hiszen remek teljesítménnyel bekerült a fináléba.

 

 

 

További programok »

FEL