Kiállítással indult a nemzeti összetartozás évének programsorozata Gyulán

2020. január 29. 11:24 | Horváth Szabolcs

Száz év magány, szülőföldön hontalanul címmel nyílt kiállítás az Erkel Ferenc Kulturális Központban Gyulán. A nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódó tárlatot Bagyinszki Zoltán szerkesztette és fotózta.

A kiállítás a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójához kapcsolódó fürdővárosi eseménysor nyitóprogramja. Bagyinszki Zoltán fotográfus az elmúlt 25 év munkáiból válogatott.

A gyulai polgármesteri hivatal egykori munkatársa mind a hatvankét vármegyét bejárta, hat könyvet készített. Több, mint száz alkalommal járt Erdélyben és a Felvidéken. A művész a természeti értékek mellett azokat az emblematikus épületeket, műemlékeket fotózta le, amelyek magyar építészek és szakemberek keze munkáját dicsérik.

Értékelnünk kell, hogy 100 év elteltével is megmaradt a magyarság a Kárpát-medencében - mondta Gyula polgármestere a kiálltás megnyitóján. Görgényi Ernő hozzáfűzte: a határon túli közösségek életerősek, és nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra gyarapodásához, hiszen a is csodálatos műalkotásokkal gazdagítják a nemzet kultúráját.

A kiállításon többek között Ady Endre szülőháza, a Galgóci vár, a Herkules Fürdő és a Batthány-rezidencia is látható. Az érdeklődők február 19-ig tekinthetik meg a képeket az Erkel Kulturális Központ galériájában.

További programok »

FEL