Kiállítás nyílt a történelmi Magyarország mai határainkon kívüli szépségeiről

2021. július 26. 11:35 | Vári Bianka

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület új kiállítást nyitott a Tégla Galériában hétfő reggel. Bagyinszki Zoltán képei a történelmi Magyarország ma határon túli szépségeit tárják a látogató elé.

Barangolások a történelmi Magyarországon címmel nyílt fotókiállítás a Tégla Népművészeti Alkotóházban, hétfőn. A megnyitón dr. Pap István köszöntötte a jelenlévőket, majd arról beszélt, hogy a művész több évtizedes munkájával hogyan gazdagította a megye értékeit. Mint fogalmazott: népművelőből képművelővé vált.

fotó: behir.hu

A kiállítás szervezője elmondta, hogy a pandémia ideje alatt egy olyan ötleten gondolkoztak, ahol a találkozás élménye mellett egy pluszt értéket is adhatnak az intézménybe látogatóknak.

– Így születet meg a Tégla Galéria ötlete, és első alkalommal Szokolay Dongó Balázs festményeiből rendeztünk kiállítást, ami nagyon népszerű volt, sokan megtekintették a nyitvatartás egy hónapja alatt. És kerestük, hogy milyen értéket tudnánk idehozni, és így találtunk rá Bagyinszki Zoltán fotóira – fogalmazott Kölcseyné Balázs Mária.

A képek több évtized munkájából származnak. Az alkotó elmondta, hogy harminc éve járja a történelmi Magyarországot, valamennyi vármegyében járt már, és a legtöbb érdekességet felkereste.

fotó: behir.hu

– Egy nagyon szép válogatás a történelmi Magyarország értékeiből. Valamennyi régiót felvonultatjuk: Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Horvátország, Burgenland. Elsősorban a határon túli területek szépségeiből válogattunk a mai kiállításra – mondta Bagyinszki Zoltán.

A művész a megnyitón azt üzente a fiataloknak, hogy akarjanak mindig jobban fotózni. A kiállítás augusztus végéig, a hét minden napján megtekinthető a Tégla Alkotóház folyosóján.

További programok »

FEL