Kiállításon mutatták be a közfoglalkoztatási programok eredményeit

2016. szeptember 8. 14:34 | Laczkó Viktória

Közfoglalkoztatási kiállítás nyílt Békéscsaba főterén. Gajda Róbert kormánymegbízott a megnyitón úgy fogalmazott: még jól láthatóan szükség van a közfoglalkoztatásra a megyében, de szeretnék az embereket a közfoglalkoztatási helyzetükből kisegítve az elsődleges munkaerőpiacra átsegíteni. A rendezvényen a megye ötvenhat önkormányzata mutatta be a közfoglalkoztatási programjainak eredményeit.

Sokan voltak kíváncsiak a negyedik alkalommal megrendezett közfoglalkoztatási kiállításra. Kopanyicza Nikolett 2013 óta vesz részt a programban, átmeneti megoldásként tekint a közmunkára. - Amíg nem találok rendes munkát, mármint igazi versenyszférás munkát addig biztosít jövedelmet számomra a közmunkaprogram. 

Új közfoglalkoztatási rendszer

A Békés Megyei Kormányhivatal 2011-ben indította el a az új keretek között működő közfoglalkoztatási rendszerét. Jelenleg 7300 embernek biztosítanak munkát a járási Startmunka mintaprogramban, amihez hatvankét település csatlakozott a megyében. Gajda Róbert kormánymegbízott elmondta arra törekednek, hogy a közfoglalkoztatási helyzetből mihamarabb átsegítsék az érintetteket az elsődleges munkaerőpiacra.

- Jól láthatóan a közfoglalkoztatásra Békés megyében még szükség van, de hála istennek az a tendencia is megmutatkozott, hogy a gazdaság egyre több munkahelyt hoz létre. Szeretnénk az embereket a közfoglalkoztatási helyzetükből kisegítve az elsődleges munkaerőpiacra átsegíteni. Erre törekszünk, erre indítunk képzéseket, de a kettő azért még biztos, hogy néhány évig még párhuzamosan egymás mellett lesz: tehát a gazdaság felszívóhatása, illetve a közfoglalkoztatási programoknak a létjogosultsága - tette hozzá Gajda Róbert

Jövőre is közfoglalkoztatási program

340 milliárd forintot fordított közfoglalkoztatásra a kormány 2016-ban, ennek köszönhetően 253 ezer főnek biztosítottak munkát - mondta el dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár. Véleménye szerint az önkormányzatok kreatívan valósítják meg a programjaikat. - Mi azt mondjuk és az a kormány elvárása is, hogy hasznos, értékteremtő munkát adjunk. Én úgy ítélem meg, - ha önök is itt körülnéznek és láthatják a negyedik kiállításon -, hogy az önkormányzatok igenis kreatívak, hasznos és értékteremtő közfoglalkoztatási programokat indítanak.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány folytatni kívánja a közfoglalkoztatási programokat 2017-ben. 

Érik a szőlő 

Békéscsabán 1441 fő dolgozott közfoglalkoztatottként 2015-ben. A 357 millió forint összegű állami támogatást 90 millió forint önerővel egészítette ki az önkormányzat. Dr. Nagy Ágnes a foglalkoztatási főosztály vezetője a legerősebb programelemnek a Csabagyöngye szőlő újratelepítést nevezte. - A leghatékonyabb programelem a közfoglalkoztatásban a helyi hagyományokra épülő közfoglalkoztatási program, hiszen tudjuk mindnyájan, hogy a Csabagyöngye szőlő újra lett telepítve, de Békéscsaba körzetéhez tartozóan nagyon erős a mezőgazdasági programelem is, és úgy gondolom, hogy ez egy agrármegye számára rendkívül fontos.

De ezenkívül önkormányzati intézményekben, illetve közfeladatot ellátó szociális-, kulturális szervezetben is végeznek munkát a közfoglalkoztatottakk. Herczeg Tamás tanácsnok szerint értéket teremtenek a közfoglalkoztatottak. - Nem igaz az, hogy önmagában nem végeznek munkát. Fontos ennek az a hatása, szerepe, hogy nem szociális támogatást kapnak, hanem ellenkezőleg ezzel a munkával válnak jogosulttá. 

FEL