Kéznél a segítség

2016. június 24. 13:12 | behir.hu

Idén három, az elkövetkező két évben pedig további négy defibrillátort vesz a békéscsabai önkormányzat. Hazánkba évente körülbelül 35 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban. Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, a korán megkezdett újraélesztés mellett a minél hamarabb rendelkezésre álló defibrillátor segíti.

 

Idén három, a következő két évben pedig további négy automata defibrillátort helyeznek el Békéscsaba különböző pontjain. Így sokat javul a betegek esélye az életben maradáshoz.

–  Évente hazánkban 34-35 ezer hirtelen szívhalál történik közterületen, a betegeknek öt-tíz százalékát tudják megmenteni – mondta el Kárász László, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetének megyei vezető mentőtisztje. - Ha korai észleléssel, időben tudnának segítséget hívni a laikus ellátók, valaki meg kezdené a mellkaskompressziót, és félautomata defibrillátoros segítség is érkezne egy-két percen belül, akkor a páciensek 50-60-át meg lehetne menteni.

A készülékek azonban pillanatnyilag ritkán vannak kéznél, ezért legtöbbször az utca emberén múlik az újraélesztés sikere. A járókelők zöme nem is mer hozzányúlni a beteghez, mert nem tudja, hogyan kell újraéleszteni. Herczeg Tamás, Békéscsaba tanácsnoka elmondta olyan készülékeket szereznek be, amelyekkel nem bajt lehet okozni. A félautomata, automatarendszerek érzékelik, hogy mikor kell működésbe lépniük és hanggal ad utasításokat.

A defibrillátorokat a Csabagyöngye Kulturális Központban, a polgármesteri hivatal Szabadság téri épületében és a piacnál helyezik majd el. Az itt dolgozók képzésen is részt vesznek majd, hogy szükség esetén használni tudják ezeket a készülékeket.

FEL