Kézilabda: Nem használhattak megafont a szurkolók, majdnem félbeszakadt a meccs

2023. március 19. 20:20 | behir.hu

Mint ahogy beszámoltunk róla, az EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE négy góllal kikapott az MTK Budapest otthonában a női kézilabda NB I hétvégi fordulójában. A csabai csapatot elkísérő szurkolók beszámolója alapján a találkozón versenybíróként tevékenykedő Vattay Gergely megtiltotta a megafon használatát, pedig ezt nem tiltja szabály. A Békéscsaba Fans szurkolói oldal közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

"Szombaton csapatunk az MTK vendége volt a fővárosban. A találkozóra nagyjából 50-en kísértük el a lányokat, hogy hozzásegítsük őket a győzelem megszerzéséhez. Aki a kézilabdában egy kicsit jártas pontosan tudja, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (továbbiakban: MKSZ) és bizonyos – nagyrészt fővárosközeli - klubok munkája szorosan összefonódik és nem egy példát láttunk már, hogy segítették őket egy-egy fontos találkozón akár ellenünk, akár más csapatok ellen.

A tegnapi meccs jól indult, minden probléma nélkül bejutottunk és már az első percektől tőlünk volt hangos a csarnok. A 10. percben jött a mérkőzés első időkérése, innen kezdődtek a konfliktusok. Az MKSZ-t hivatalos személyként képviselő Dr. Vattay Gergely mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül felállt asztalától és a vendégszektor felé kezdett sétálni, ami a közvetítésben is jól látszódott, azonban ’véletlenül’ pont elfordították a kamerát, amikor a lényeg megtörtént. Az MKSZ ellenőr odasétált a neki háttal álló előénekesünkhöz, majd megfogva a vállát, a pozíciójához méltatlan hangnemben kijelentette, hogy ő elveszi a megafont, amit egy mozdulattal meg is próbált, de természetesen nem kapta meg. Ekkor szóváltás alakult ki, melyben felszólítottuk rá, hogy mutassa meg melyik szabályzat melyik pontja alapján jön oda a vendégszurkolókhoz és próbál bíráskodni, de erre sajnos Gergely azt válaszolta nekünk, hogy nem mutat semmilyen szabályt, nem használhatjuk és kész. Erre nyilván számítottunk, hiszen nincs erre vonatkozó szabálya sem a szövetségnek, és mint megtudtuk, a hazai csapatnak sem, így jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi volt ez a közjáték?

Az időkérés után folytatódott a meccs és a szurkolás, majd nagyjából 2 perc múlva – egy Hajrá Békéscsaba rigmus közben - a játékvezető megszakította a játékot és felszólítottak minket, hogy ha nem tesszük le a megafont a találkozót lefújják a hazai csapat javára, klubunkat pedig megbüntetik. Ekkor megint konfliktus alakult ki, ami miatt néhány percig állt az óra, miközben a zsűriasztalnál helyet foglalók nagyokat mosolyogtak felénk. Klubvezetőink azonnal megkeresték az MTK szakembereit, hogy mégis mi ez az egész, amire azt a választ kapták, hogy ők sem értik, hiszen náluk nincs tiltva a megafon, de az MKSZ a találkozó eleje óta nyomást gyakorol rájuk, hogy vegyék el tőlünk. Hosszú, feszült percek után a biztonsági szolgálat embereivel – akik szokatlanul korrekt módon álltak hozzánk és az egész cirkuszhoz - arra a megoldásra jutottunk, hogy a megafont félretesszük a mérkőzés korai lefújásának elkerülése érdekében. A meccs ezen szakaszában több, rendkívül feltűnő bírói tévedés is sújtotta csapatunkat, így hamar világossá vált számunkra, hogy egyszerűen ezt a rangadót nem nyerhetjük meg, mert fent nem ez az érdek. Ez akkor még nagyobb megerősítést nyert, amikor az egyik biztonsági őr elmondta, hogy az első percekben utasítást kaptak rá az MKSZ embereitől(!!), hogy szálljanak rá a vendégszurkolókra és provokálják őket.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az MKSZ a klubok érdekeinek képviselete helyett ilyen eszközökkel befolyásolja egyes találkozók végkimenetelét, hangulatát és ilyen formában sújt le amúgy is nehéz helyzetben levő csapatokra. Az pedig, hogy Dr. Vattay Gergely pártatlan hivatalos személyként, az MKSZ-t képviselve minősíthetetlen stílusban provokálja a szurkolókat, majd a későbbiekben flegma mosolygással és mutogatással még tovább szítja a tüzet, már-már a szánalmas kategóriába sorolható, dehát láthattuk meccs közben az MTK edzőjével történő baráti vállveregetéseket, vagy éppen a meccs utáni ölelést.

Mi megyünk tovább és harcolunk tisztességesen a bennmaradásért bárki, és akár mindenki ellen! Hajrá Békéscsaba!"

 

 

További programok »

FEL