Kézilabda: Hatvanból érkezik Békésre Papp Bálint utóda

2021. május 6. 17:54 | Kovács Dávid

A bajnokság hajrájához érve nagy erőkkel folynak a következő évad előkészületei a férfi NB I/B-ben szereplő Békési FKC együttesénél is. A klub csütörtökön bejelentette, hogy nyártól a Hatvanból érkező Padla József irányítja majd a szakmai munkát.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a felnőtt csapatot az elmúlt öt évben irányító Papp Bálint a bajnokság végén távozik Békésről és a békéscsabai női csapathoz szerződik. A másodosztályú klubnál így az elsődleges feladat a megfelelő edző kiválasztása volt.

Padla József személyében egy fiatal, ambiciózus szakember veszi át a stafétát a békési csapatnál, aki a most zajló bajnokságban a csoportrivális Hatvani KSZSE játékosa, mellette párhuzamosan a város NB II-es női alakulatát irányítja edzőként immár két éve - írja a BFKC hivatalos oldala.

 

Hatvani játékosból békési edző: Padla József már várja az új kihívásokat (Fotó: hatvanikszse.hu)

Hatvani játékosból békési edző: Padla József már várja az új kihívásokat (Fotó: hatvanikszse.hu)

 

– Az idei bajnoki szezonban még játékosként szerepeltél az NBI/B-s bajnokságban. Milyen tényezők miatt döntöttél a békési egyesület mellett?

– Egy jó ideje már igyekeztem úgy választani a csapataimat hivatásos játékosként, hogy mellette tudjam az edzői képességeimet és tudásomat fejleszteni, mivel a játékospályafutás egy szép nap véget ér. A hatvani csapat ennek egy kiváló állomása volt, hiszen itt már egy női felnőtt csapattal dolgozhattam és egy időben az egri egyetemen el is tudtam végezni a szakedzői képzést. Úgy éreztem az év elején, hogy készen állok a váltásra, ami egy nagy lépés, és akkor jött ez a békési lehetőség, ami számomra egy kiváló tapasztalás lehet, hogy edzőként elkezdhessem a pályafutásomat. Egy nagy múlttal rendelkező, stabil csapat van Békésen, ahol jó szakmai munka folyik és kiváló játékosokkal kell együtt dolgozni, profi körülmények között. Végül nem volt kérdés, hogy ez az utam!

 

– Most még játékosként álltál helyt a bajnokságban, milyen lesz jövőre már edzőként irányítani egy felnőtt NB I/B-s csapatot?

– Ahogy említettem, egy pár éve már a játék mellett edzői feladatokat is vállaltam. Ez sok energia és felelősség, amit szívesen vállaltam, de örülök, hogy végre egy dologra kell majd fókuszálni és azt szeretném a lehető legnagyobb precizitással, odafigyeléssel és felkészültséggel végezni. Nagyon várom a feladatot!

 

– Milyen előnyökkel járhat a mezőnyből játékosként szerzett tapasztalatod az elkövetkezendő időszakban?

–  Előnynek gondolom, hiszen a játékosok technikai képességeit, az edzők taktikai irányvonalait és stratégiai elképzeléseiket hétről hétre tapasztalom. Minden csarnoknak megvan a maga atmoszférája és az, hogy ezt közelebbről is ismerem, segítség lehet majd a játékosok felkészítésében a mérkőzéseken.

 

– Sokan döntenek úgy, hogy aktív sport után edzőként is kipróbálják magukat. Szerinted mi szükséges ahhoz, hogy valaki jó játékosból jó edzővé is válhasson?

– A tanulás és a tapasztalat megszerzése véleményem szerint fontos ebben az átmenetben. Játékosként megoldani és végrehajtani kell a feladatokat. Edzőként fel kell építeni az adott célokhoz vezető stratégiát, taktikát,és a mérkőzésekre úgy kell felkészíteni a játékosokat, hogy ez jól működjön. Azok a jó játékosok, akik ezt átlátják és van hozzá érzékük, biztos sikeresek lehetnek edzőként is.

 

– Hosszú játékospályafutásod alatt több hazai és külföldi klubban is megfordultál. Mely sikereidre vagy leginkább büszke, illetve maradt-e benned bármiféle hiányérzet?

– Bajnoknak lenni mindig a legjobb érzés a versenysportban. Nekem ez sikerült a hazai másodosztályban kétszer és Franciaországban egy alkalommal a harmadosztályban. NB I-ben nincs esély a bajnoki címre kisebb csapatoknál, középmezőnyben végeztünk általában, vagy a kiesés elől menekültünk. Voltak nagy meccsek, pontot egyedül a Veszprém ellen nem sikerült szerezni az évek alatt. Hiányérzet nincs, minden okkal történik, nekem ennyi jutott a sportban és hálás vagyok érte!

 

– Egy ideje már edzősködéssel is foglalkozol az aktív kézilabda mellett. Korábbi mestereid közül kik voltak azok, akik a legnagyobb hatással voltak rád, illetve milyen edzői filozófiát vallasz?

– Csík János az, akit kiemelnék, példaértékű tanításokat kaptunk tőle játékosként, amiből mint később rájöttem ebből edzőként nagyon sokan profitálni is tudtunk! Az edzői filozófiám vezérfonalát így ő képezi, ami akkor lesz eredményes, ha hozzá hasonlóan ezt át is tudom adni a játékosoknak!

 

– Milyen tervekkel, célokkal készülsz a következő szezonra?

– A vezetőség által felvázolt célok teljesítése a feladatom. Szeretnék a lehető legjobb úton módon helyt állni edzőként, vezetőként!

 

–  Végezetül mi az, amit üzensz a lelkes békési szurkolóknak?

–  Ellenfélként sokszor átéltem a békési atmoszférát egy egy parázs mérkőzésen, bízom benne, hogy a vírus miatti kimaradás a jövő évben már csak egy rossz emlékként szerepel és nagy győzelmeket ünnepelhetünk majd a sportcsarnokban szurkolóinkkal!

 

További programok »

FEL