Kézilabda: A Budaörs megóvta a Békéscsaba elleni meccset

A Budaörs Handball vezetősége átfogó vizsgálatot követően szombaton benyújtotta óvását a Magyar Kézilabda Szövetség illetékes bizottsága felé a csütörtök este lejátszott Budaörs-Békéscsaba K&H női kézilabda liga mérkőzés utolsó percében történtek miatt.

A felvételek tanúsága szerint a 60. percben a budaörsi időkérést követően hosszú másodpercekig nem indult el az óra, és a vendégek győzelmet érő találata a rendes játékidő letelte után esett – írja közleményében a budaörsi klub.

– A meccs végeredményét keserű szájízzel, de elfogadtuk, hiszen a második játékrészben nagyot küzdött a Békéscsaba a pontokért. Azóta számtalan megkeresést kaptunk az ország különböző településeiről, hogy az utolsó támadások előtt nem indult el időben az óra. A klub vezetősége megállapította, hogy a televízió felvételei egyértelműen bizonyítják ezt a tényt. Miután a Budaörs Handball mindig tisztességesen játszik és a fair play szellemet oktatjuk a több mint 300 utánpótlás játékosunknak is, ezért jelen helyzetben nem tehetünk mást, mint hogy megóvjuk a meccset. Tesszük ezt azért, mert nem engedhetjük, hogy egyáltalán felmerüljön a gyanú, hogy a Budaörs Handball “önként lemondott a pontokról” anélkül, hogy élt volna az óvás lehetőségével, és ezzel befolyásolta a kiesés ellen küzdő csapatok sorsát. Sajnáljuk, hogy ez a helyzet kialakult, azonban bízunk az illetékesek bölcs döntésében, és bármi is legyen az MKSZ határozata, mi azt tisztelettel elfogadjuk – közölte Kálóczi Imre, a Budaörs Handball társadalmi elnöke.

Az eset ide kattintva visszanézhető.

A békéscsabai klub az esetre reagálva közleményt adott ki:

A Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület a K&H női kézilabda liga 2018. április 19-én lejátszott Budaörs Handball – Eubility-Group Békéscsabai Előre NKSE mérkőzésén vélelmezett események, illetőleg az ezzel kapcsolatos Budaörs Handball által beadott óvás tekintetében az alábbi közleményt teszi közzé.

 

Az Eubility-Group Békéscsabai Előre NKSE értetlenül áll a budaörsi óvás előtt. Egyesületünk álláspontja szerint a hivatalos játékidő mérése a Magyar Kézilabda Szövetség által delegált időmérő feladata, nem pedig a televíziós közvetítésé. A mérkőzés alatt nem merült fel sem a játékvezetők, sem a csapatok, sem a hivatalos személyek, sem a csarnokban lévő közönség részéről, hogy a budaörsi egyesület munkatársa által irányított eredményjelzőn nem indult el az óra, hozzátéve azt, hogy mind a játékvezetők, mind a versenybírók tisztességes, nemzetközi színtéren is dolgozó szakemberek. Véleményünk szerint az M4 által bevágott kép nem alkalmas annak megállapítására, hogy valóban állt-e az óra, és ha tényleg állt, akkor mennyi ideig, másrészt a televízió órája semmiképpen sem minősül hivatalos időmérő eszköznek, így annak állásához nem kacsolódhat semmiféle jogkövetkezmény, tekintettel arra, hogy az időmérő eszköz működtetése a Magyar Kézilabda Szövetség által küldött hivatalos személyek joga és kötelessége. A mérkőzés során egyetlen alkalommal sem nyert bizonyságot, hogy a közvetítés órája és a helyszíni, hivatalos, időmérő eszköz összhangban lenne, mivel a televízió órája kizárólag a TV-nézők tájékoztatását szolgálja. A mérkőző csapatok mindvégig a helyszíni órát tekintették hivatalosnak, így mindkét együttes teljes erőbedobással játszott a csarnokban megszólaló dudaszóig. Mindezek mellett a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyve szerint is a rendes játékidőben (29:55) született csapatunk döntő gólja, melyet aláírásával ellátott a budaörsi együttes képviselője is. Amennyiben a budaörsi egyesület azt állítja, hogy nem indult el az óra, és így a győztes gólunk időn túl esett, akkor a hazaiak egyenlítő találatához vezető hétméterest eredményező akció az óra nélküli holtidőben kezdődött, és csapatunk kiállított játékosa is ennyivel később tért vissza a játéktérre. Természetesen mi is bízunk a Magyar Kézilabda Szövetség igazságos, tényszerű döntésében, a magunk részéről minden jogszerű lépést megteszünk a csapatunk megérdemelt győzelmének megvédésére

Egyesületünk messzemenően egyetért a Budaörs Handballáltal megfogalmazott értékekkel, így a tisztességes játékkal, illetőleg a fair play szellemével. Mi ezek mellett azonban azt is tanítjuk az utánpótlás játékosainknak, hogy a mérkőzéseknek, a bajnoki címnek, vagy épp a az első osztályban való maradásnak pályán kell eldőlniük, az esetleges vereséget pedig emelt fővel kell elviselni.

A jövő héten a bennmaradás szempontjából két nagyon fontos mérkőzés vár ránk, szerdán a Debrecen, vasárnap a Vasas együtteseit fogadjuk. Arra kérünk minden békéscsabai sportbarátot, hogy amennyiben teheti, látogasson ki a meccsekre, hiszen a sportszerű szurkolás nagyon sokat jelent csapatunk számára, együtt mindkét alkalommal győzhetünk! Egységben előre!

Paláncz György

elnök

Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,