Gránátdobás, lövészet és terepfutás – Haditornát rendeztek Békéscsabán

2023. október 13. 16:05 | Hidvégi Dávid

Újra Békéscsaba volt az otthona a honvédelmi haditorna verseny Békés vármegyei döntőjének, amelyen általános és középiskolás diákok mérettették meg magukat. A rendezvény nagy hagyománnyal bír a megyében, ugyanis először 2002-ben hívták életre.

Kézigránát-dobás, fegyveres terepfutás és lövészet: többek között ezek a feladatok képezték a részét a 22. Békés Vármegyei Haditornának, amelynek ezúttal is a békéscsabai repülőtér adott otthont. A megmérettetésre a megye minden pontjáról érkeztek fiatalok, akik az iskoláikban előre felkészültek a versenyekből.

– A verseny előtt egészségügyi foglalkozások voltak, a tanárok elmondtak mindent, amiről tudnunk kell. A testnevelés órákon pedig sok futással készültünk – mondta a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tanulója, Balogh Zsolt.

A versenyen 15 általános és 29 középiskola 44 csapata vett részt, a 7-8-os, valamint a 9-12-es évfolyamaival. A két korosztály első helyén végző csapatai jövő tavasszal Békés vármegyét képviselik majd az országos döntőn. A fiataloknak a katonai és a honvédelmi ismereteikből kellett számot adni elméletben és gyakorlatban is.

– Elég összetett és sokrétű pályák lettek felépítve, központilag meg van adva, hogy ezeknek milyen elemeket kell tartalmazniuk. Volt többek között légpuskás lövészet, akadálypálya, sebesült ellátás és mátrixfutás, amikor rádiójeleketet kellett beazonosítani és megtalálni a pontokat – emelte ki a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Vármegyei Szervezetének elnöke, Nagy Zoltán nyugalmazott ezredes.

A megmérettetés megyei döntőjét Rákóczi Attila tartalékos ezredes, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg.

– A mai világban azt látjuk, hogy a fiatalok az okostelefonjaikat, a laptopjaikat piszkálják és az interneten lógnak, ami a mozgás szempontjából nem egészséges állapot. Ez a mai délelőtt arról szólt, hogy a diákok iskolarendszeren kívül, szabad levegőn, nagy térben mozogjanak. Azt gondolom ez mindenkinek javára válik, függetlenül attól, hogy milyen helyezést ér el – fogalmazott. Hozzátette: a kormányhivatal minden olyan eseményt támogat, ahol a fiatalok mozgását helyezik előtérbe, jó példa erre a múlt hétvégi Fuss és Segíts jótékonysági futóverseny.

A haditorna célja a fiatalok sportra, valamint egészséges életmódra való nevelése, de a szervezők szeretnék népszerűsíteni a honvédelmet is.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Adathalász sms-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken - hívta fel a figyelmet a szolgáltató szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
15:00
FEL