A Jókai színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése

2020. november 28. 14:57 | behir

Korábban született meg az a támogatási szerződés, amely alapján a Békéscsabai Jókai Színház épületének energetikai korszerűsítése történhetett volna meg, de pályázatot később kibővítették kilenc önkormányzati épülettel. Az új szerződés idén októberben lépett hatályba, amely szerint létesítmények többségén napkollektorokat helyeznek el.

A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése” című projekt célja az, hogy az intézményekben hatékonyabb legyen az energiahasználat. Az épületek energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése által a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása csökken, valamint a megújuló energiaforrások használata nő. A támogatás összege meghaladja a 250 millió forintot. A projektet a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. bonyolítja le, a tervezett befejezési határideje pedig 2022. március 31.

A kivitelezési eljárásra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményes volt mindhárom rész vonatkozásában. Nyertes ajánlattevő mindhárom esetben a Galéria Invest Kft volt az alábbiak szerint:

  • 1. rész: Békéscsabai Jókai Színház, Andrássy út 1., Gyár utca 16. szám alatti, Szegfű utca 87-89. szám alatti, Pásztor utca 66. szám alatti, valamint a Bartók Béla út 24. szám alatti épületekre napelem telepítése.
  • 2. rész: Széchenyi utca 4. szám alatti, Gyulai út 53-57. szám alatti, Lencsési 85.szám alatti, Ady Endre utca 30-34. szám alatti épületekre napelem telepítése.
  • 3. rész: Trefort u. 2. szám alatti konyha épületrészre napelem telepítése és energetikai korszerűsítése.

A munkaterület 2020. november 2-án vette át a kivitelező. A projekt tervezése során a projektarányos akadálymentesítés követelményeinek megkívántak felelni, ezért rehabilitációs szakmérnököt is bevontak a munkálatokba. A létesítmények nem tartalmaznak szórt azbesztet, de amennyiben mégis találnának azbesztet a munkálatok során, akkor a kivitelező vállalja a mentesítést. A tervezéskor és az építkezés során a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat maradéktalanul betartották, illetve betartják. A projekt eredményeként a létesítmény energiaigénye csökken és ennek következtében a ÜHG kibocsátása csökken. A beruházás során klímakockázati tényező sem áll fent.

Galéria

 

 

 

A beruházás „A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése” című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL