Tíz békéscsabai, önkormányzati épület lesz energiatakarékosabb

2021. április 13. 19:22 | Hidvégi Dávid

Tíz önkormányzati tulajdonú épületen végeznek energetikai felújítást a Terület- és Településfejlesztési Operatív programban. A fejlesztés célja, hogy az intézményekben hatékonyabb legyen az energiahasználat és csökkenjen a károsanyag-kibocsájtás.

„Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése” című projekt célja az, hogy az intézményekben hatékonyabb legyen az energiahasználat. Az épületek energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése által a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenjen, valamint a megújuló energiaforrások használata nőjön.

A kivitelező a Csabagyöngye Kulturális Központ tetejére már felszerelte a napelem-rendszert, amely 50 kilovoltamper teljesítményre képes. Az intézmény turisztikai igazgatóhelyettese elmondta: az épület eddigi éves villamosenergia-fogyasztása körülbelül 320 ezer kilowattóra volt.

– A telepített napelem 20 százalékot képes megtakarítani, ami nagyjából hatvanezer kilowattórát jelent éves szinten. A fejlesztés összességében 4 millió forint megtakarítást eredményez az intézménynek – emelte ki Opauszki Zoltán.

 

 

Csabagyöngye Kulturális Központ  (Fotó: Such Tamás)

 

A Csabagyöngye mellett további 9 önkormányzati tulajdonú épületben lesz energetikai korszerűsítés. Például a Trefort utca 2. szám allati konyha korszerűsítése már folyamatban van. A kivitelező jelenleg a külső homlokzat szigetelését végzi, illetve a gépészeti eszközöket és a napelemeket telepíti.

– A teljesítési határidő 2021. októberében jár le, és a teljes kivitelezési csomag összege meghaladja a bruttó 220 millió forintot. Ezekkel a projektelemekkel az a célunk, hogy energiát takarítsunk meg, lényegében egy rezsicsökkentést hajtsunk végre. Az önkormányzati épületeket átállítjuk a racionális energiagazdálkodásra – hangsúlyozta a projektet lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Dr. Sódar Anita hozzátette: az épületek felújításával a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása csökken, valamint a megújuló energiaforrások használata nő.

 

Galéria

 

A fejlesztésben szereplő épületek:

  • 1. rész: Békéscsabai Jókai Színház, Andrássy út 1., Gyár utca 16. szám alatti, Szegfű utca 87-89. szám alatti, Pásztor utca 66. szám alatti, valamint a Bartók Béla út 24. szám alatti épületekre napelem telepítése.
  • 2. rész: Széchenyi utca 4. szám alatti, Gyulai út 53-57. szám alatti, Lencsési 85.szám alatti, Ady Endre utca 30-34. szám alatti épületekre napelem telepítése.
  • 3. rész: Trefort u. 2. szám alatti konyha épületrészre napelem telepítése és energetikai korszerűsítése.

 

 

A beruházás „A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése” című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

 

További programok »

FEL