Tíz békéscsabai, önkormányzati épület lesz energiatakarékosabb

2021. április 13. 19:22 | Hidvégi Dávid

Tíz önkormányzati tulajdonú épületen végeznek energetikai felújítást a Terület- és Településfejlesztési Operatív programban. A fejlesztés célja, hogy az intézményekben hatékonyabb legyen az energiahasználat és csökkenjen a károsanyag-kibocsájtás.

„Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése” című projekt célja az, hogy az intézményekben hatékonyabb legyen az energiahasználat. Az épületek energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése által a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenjen, valamint a megújuló energiaforrások használata nőjön.

A kivitelező a Csabagyöngye Kulturális Központ tetejére már felszerelte a napelem-rendszert, amely 50 kilovoltamper teljesítményre képes. Az intézmény turisztikai igazgatóhelyettese elmondta: az épület eddigi éves villamosenergia-fogyasztása körülbelül 320 ezer kilowattóra volt.

– A telepített napelem 20 százalékot képes megtakarítani, ami nagyjából hatvanezer kilowattórát jelent éves szinten. A fejlesztés összességében 4 millió forint megtakarítást eredményez az intézménynek – emelte ki Opauszki Zoltán.

 

Csabagyöngye Kulturális Központ  (Fotó: Such Tamás)

 

A Csabagyöngye mellett további 9 önkormányzati tulajdonú épületben lesz energetikai korszerűsítés. Például a Trefort utca 2. szám allati konyha korszerűsítése már folyamatban van. A kivitelező jelenleg a külső homlokzat szigetelését végzi, illetve a gépészeti eszközöket és a napelemeket telepíti.

– A teljesítési határidő 2021. októberében jár le, és a teljes kivitelezési csomag összege meghaladja a bruttó 220 millió forintot. Ezekkel a projektelemekkel az a célunk, hogy energiát takarítsunk meg, lényegében egy rezsicsökkentést hajtsunk végre. Az önkormányzati épületeket átállítjuk a racionális energiagazdálkodásra – hangsúlyozta a projektet lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Dr. Sódar Anita hozzátette: az épületek felújításával a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása csökken, valamint a megújuló energiaforrások használata nő.

 

Galéria

 

A fejlesztésben szereplő épületek:

  • 1. rész: Békéscsabai Jókai Színház, Andrássy út 1., Gyár utca 16. szám alatti, Szegfű utca 87-89. szám alatti, Pásztor utca 66. szám alatti, valamint a Bartók Béla út 24. szám alatti épületekre napelem telepítése.
  • 2. rész: Széchenyi utca 4. szám alatti, Gyulai út 53-57. szám alatti, Lencsési 85.szám alatti, Ady Endre utca 30-34. szám alatti épületekre napelem telepítése.
  • 3. rész: Trefort u. 2. szám alatti konyha épületrészre napelem telepítése és energetikai korszerűsítése.

 

 

A beruházás „A Békéscsabai Jókai Színház és egyéb önkormányzati épületek energetikai fejlesztése” című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

 

További programok »

Fejlesztéspolitika

Dobozon az uniós programnak köszönhetően 45-en visszatérhettek a munkavilágába

Doboz még 2017-ben nyújtott be pályázatokat olyan programokra, amelyeknek célja a szegregáció felszámolása. A településen az elmúlt években sikeresen lezajlott az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program, amelyben olyanok vállalhattak munkát, akik korábban elvesztették az állásukat vagy pedig nem tudtak elhelyezkedni képzés hiányában.
2021. július 24. 07:01
FEL