Kezd magához térni a munkaerőpiac

2020. augusztus 2. 13:15 | behir

Négymillió 457 ezer magyar embernek volt állása júniusban a KSH július közepén közzétett adatai szerint. Mindez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány okozta válság után lassan, de biztosan kezd magához térni a munkaerőpiac – hangzott el az M1 Summa című adásában.

Májushoz képest majd 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Oláh Dániel közgazdász szerint ennél is jelentősebb a növekedés, ha a koronavírus-válság mélypontjához, áprilishoz képest viszonyítjuk a KSH friss adatát.

– Az áprilisi mélypont óta 90 ezer fővel sikerült már növelni a foglalkoztatást Magyarországon, ami azt jelenti, hogy van egy egyfajta gyors talpra állás a magyar munkapiacon. Ez azt jelenti lényegében, hogy most már annyian dolgoznak a magyar munkapiacon, mint januárban, a koronavírus-járványt megelőzően – hangsúlyozta.

Szakértők szerint a kedvező munkaerőpiaci folyamatok a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedéseinek is köszönhetők. A munkahelyvédelmi bértámogatás például mintegy 14 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához: eddig közel 200 ezer dolgozó után igényelték mintegy 33 milliárd forint értékben. Ezt egészíti ki a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után igényelt, az egész világon egyedülálló támogatási forma, amelyet közel ezer vállalkozás pályázott meg, több mint 18 ezer fő után, nagyjából 14 milliárd forint értékben.

Oláh Dániel szerint a támogatások kialakításánál is érvényesült a kormány gazdaságfilozófiai szemlélete. Kiemelte: a magyar gazdaságpolitika általános célja az volt, hogy ne hitelezésből, illetve eladósodásból történjen a válságkezelés, és ne segélyezésből történjen meg a munkapiaci sokk kezelése.

– Ezzel szemben a munkahelyek megőrzése, megtartása, illetve új munkahelyek teremtése volt a fő megközelítés – tette hozzá.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

Gazdaság

Brüsszel új terve a szankciók megszegése nélkül garantálná az orosz gázimportot

Brüsszel új, az orosz gázimportra vonatkozó elképzelése alapján, mondhatni, a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad. Az Európai Bizottság pénteki zárt ülésén közölte a tagállamok képviseletével, hogy új iránymutatása szerint az európai gázimportőrök euróban vagy dollárban is nyithatnak számlát a Gazprombanknál a Kreml követeléséhez igazodva. Ez lehetővé teszi a tagállamok importját bonyolító vállalatok számára, hogy a szankciókkal összhangban vásároljanak földgázt.
2022. május 16. 17:56
FEL