Kézbesítőként dolgozott a nizzai terrorista

2016. július 15. 06:45 | Fekete Kata

12:30 

Sajtóértesülések szerint a 31 éves elkövető Tunéziában született, de francia - tunéz kettős állampolgárságú volt. A Bors szerint Az azonosítását nagyban megkönnyítette, hogy a teherautóban ott volt a személyigazolványa, bankkártyája és mobiltelefonja is. A Nice-Matin nevű francia lap szerint kézbesítőként dolgozott, de a hatóságok előtt nem volt ismert radikálisként. Ugyanakkor ismerték, mert több kisebb – igaz, fegyveres – bűncselekmény köthető a nevéhez. Még csak abban a körbe se tartozott, akiket a rendőrségnél potenciális radikálisnak gondolnak, de megfigyelni ettől még nem kell. A párizsi terroristák többsége ebbe a körbe beletartozott. Az is kiderült, hogy a kamiont két napja bérelte egy Nizza közeli településen. Fegyver is volt nála, amivel lövöldözött is a rendőrökbe, miközben próbálták feltartóztatni. A BBC egy szemtanút idéz, aki látta a merénylőt: eszerint szakállat viselt, és úgy tűnt, élvezi az eseményeket. Később kiderült, a teherautóban rengeteg gránátot, robbanószert és fegyvert is találtak. A rendőrök jelenleg több helyen is házkutatást tartanak, és a terrorista ismerőseit, rokonait kihallgatja. Az még mindig nem tisztázott, hogy volt-e olyan, aki segített neki a merénylet véghezvitelében.

 

08:30 Járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este a franciaországi Nizzában, és 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva egy sétány két kilométeres szakaszán sok embert szándékosan elgázolt a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot néző tömegben. Reggelre kiderült: nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a történteknek. Sajtóhírek szerint a kamiont egy 31 éves tunéziai férfi vezette, aki kiszállt az autóból és tüzet nyitott az emberekre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán, írja az MTI.

A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A sérült nő telefonon hívta fel székesfehérvári édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget.
Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

FEL