Kevés lesz idén a hazai alma, Békés megyében sem lesz kiemelkedő a termés

2017. augusztus 2. 10:53 | Szendi Rita

Átlagos vagy annál is kevesebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, ugyanis a nyár eleji jégesők sok kárt okoztak a gyümölcsösökben országszerte, de a tavaszi fagy sem kedvezett a termésnek.

A viharkárok Békés megyét nem érintették, így itt jobb termésre számítanak, az időjárás azonban ehhez a térséghez sem volt kegyes.

– A virágzáskor nálunk is lehűlt az idő, ezért nem volt ideális a feltételrendszer és ezért nekünk sincs jó termésünk, de a Nyírségben komolyabb, hűvösebb időszakok voltak a virágzásban ott még nagyobb kiesésről tudunk – mondta el a Hunapfel Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója, Pusztai József.

Habár kevesebb lesz az idei almatermés, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács arra számít, hogy importra nem lesz szükség.

– Az almából nem lesz túlkínálat, így keresleti piac várható. Az biztos, hogy magasabbak lesznek az árak, mint az elmúlt években. Az étkezési almánál is pár százalékos árnövekedést várnak a termelők –  fogalmazott a behir.hu kérdésére Ledó Ferenc elnök.

A szakmaközi szervezet szerint pozitívum, hogy az a termelő, aki idén is jó minőségű étkezési almát termesztett, az jó áron tudja majd eladni a gyümölcsöt.

További programok »

Itthon

FEL