Kétegyházán tartotta februári ülését a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése

2020. február 21. 19:28 | behir

A tanácskozáson szó esett Kétegyháza nagyközség fejlesztéseiről, valamint a megyében működő felsőoktatási intézmények képviselői is tájékoztatót tartottak képzéseikről.

A kihelyezett megyegyűlés a település Idősek nappali ellátó intézményében történt beruházás megtekintésével kezdődött, majd Kétegyháza nagyközség fejlesztéseiről tájékoztatták a képviselőket. Dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester elmondta, hogy több pályázat is segíti a település fejlődését, ami magába foglalja a kerékpárutat, a bölcsődét, a csapadékvíz-elvezetést, valamint több intézmény energetikai felújítását. Ezen felül kiemelte a Magyar Falu Program által támogatott pályázataikat is.

A közgyűlés következő részében a megyében működő felsőoktatási intézmények tartottak tájékoztatót a megye felsőoktatásáról. Az intézmények képviselői bemutatták saját intézményük képzési kínálatát, az aktuálisan induló szakokat, beszéltek a hallgatói létszámokról és a jövőbeni terveikről. A képviselőket tájékoztatták a szarvasi Tessedik campust érintő változásokról, az intézmény ugyanis február elejétől öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik, emiatt nem hirdetnek további képzéseket Szarvason. Zalai Mihály megyei elnök elmondta, hogy fontosnak tartják a mezőgazdasági képzés megtartását, így mindent megtesznek azért, hogy a képzések újra induljanak. Ennek érdekében egyeztetéseket, tárgyalásokat folytattak a campus vezetőivel, Szarvas város polgármesterével, a térség országgyűlési képviselőjével, minisztériumi vezetőkkel.


A testület végül a megyei értéktár munkájáról is tájékozódott. Elhangzott, hogy a megye 75 települése közül 53 alakította meg a helyi értéktár bizottságot. Itt megemlítették azt a 15 értéket, amely legutóbb a megyei értéktárba került, illetve értékelték a múlt évi Megyenapot is.

További programok »

Itthon

Maruzsa Zoltán: Most csak írásbeli érettségi lenne, szükség esetén szóbeli

A jelenlegi járványügyi helyzetben várhatóan május 4-én kezdődnének el az írásbeli érettségi vizsgák tájékoztatott a köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lenne, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsga része van, illetve csak azok számára szerveznek ilyet, akik sajátos nevelési igényükből fakadóan felmentettek az írásbeli alól.
13:45
FEL