Két intézmény egy új köntösben

2020. február 20. 18:14 | Sipos Gábor

Megújult a Fövenyes utca 1. szám alatti, családsegítőnek és idősek klubjának otthont adó épület Békéscsabán. A beruházás részeként a kivitelező közel 800 négyzetméteren végzett hőszigetelést és több, mint nyolcvan ablakot cserélt ki.

A projektátadó rendezvényen nyitóbeszédében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere méltatta az épületben működő szervezeteket és kiemelte, hogy a Békéscsabai Egyesített Kistérségi Szociális Központ idősek klubja és az önkormányzat fenntartásában működő családsegítő intézmény is remekül végzi a munkáját.

– Korábban már három idősek klubja energetikai fejlesztésének örülhettünk, Mezőmegyeren, Gerlán és a Mokry utcán. Az első három épület szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként újult meg – hangsúlyozta a megyeszékhely polgármestere.

A projekt befejezési határideje idén május vége lett volna, ám a felújítást a nyertes békéscsabai kivitelező hónapokkal korábban befejezte. Ez azért is kiemelendő, mert a komplett átalakítás a két szervezet napi működése közben történt - erről már a városrész önkormányzati képviselője beszélt.

– Mind a kettő nagyon jól működött az elmúlt időszakban. Csak az épület minősége jócskán hagyott maga után kívánnivalót. Most azonban egy gyönyörűen felújított, akadálymentesített, korszerűsített épületet adhattunk át – nyilatkozta dr. Ferenczi Attila.

Az épület felújítása több mint 64 millió forintból valósult meg, ehhez a békéscsabai önkormányzat 3 millió forint önerővel járult hozzá – hangsúlyozta Sódar Anita. A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője a rendezvényen elmondta: a kivitelező 83 nyílászárót cserélt ki az épületen, továbbá megközelítőleg 800 négyzetméteren homlokzati hőszigetelést hajtott végre, valamint napelemes rendszert épített ki és a fűtési rendszert is korszerűsítette.

Az idősek klubjának épületrészében napi szinten mintegy 40-50 ember fordul meg, egy részük mozgássérült. Az itt tartózkodásukat nagyban megkönnyíti a most elkészült akadálymentesített mosdó.

– Nagyon-nagyon örültünk ennek a felújításnak! Kezdetben tartottunk attól, hogyan zajlik majd, hiszen ez igen nagy munka volt, de rendben ment minden. Hosszú távon pedig az intézmény rezsiköltségei jelentősen csökkennek majd – emelte ki Bátori Zsuzsanna, a Békéscsaba Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője

Az épületben, a családsegítő által használt részben megtalálható az országosan elismert és egyedi működésű adománygyűjtő pont. A Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatója is örült a felújított épületnek.

– A tetőszigetelés és a nyílászárók már eléggé elhasználódtak, volt, hogy beszivárgott az eső, most azonban jó körülnézni. Gyakorlatilag olyan, mintha egy új épületbe költöztünk volna – mondta Varga Éva.

A két intézményt használók a felújítási munkálatok végeztével jelentős komfortfokozat-emelkedést tapasztalhatnak. Az energetikai felújításnak köszönhetően az épület rezsiköltsége jelentősen csökken és így a környezetvédelmi szempontok jobban érvényesülnek.  

Az idősek klubjának valamint családsegítő intézménynek is helyet biztosító épület felújítása  "A Békéscsaba, Fövenyes utca 1. és a Békéscsaba, Andrássy út 38. szám alatti önkormányzati épületek eneregetikai korszerűsítése" című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.


Galéria

 

 

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
2023. március 28. 18:02
FEL