Két ember jön ide: aki szlovák, és aki szlovák akar lenni – bál a CsabaParkban

2024. február 11. 08:51 | Such Tamás

Több mint 360-an vettek részt a Csabai szlovák bálon péntek estétől, a ki tudja meddig a CsabaPark Rendezvénycsarnokában. A batyusbálon jellegű mulatságon jelen volt a márciusban Békéscsabán megnyíló Hrabal Söröző számos kiváló bohém nedűje.

– Két ember jön ide: aki szlovák, és aki szlovák akar lenni; a program alapvetően csabai, de jó néhány környékbeli településről is érkeztek – mondja a muri elején Kiszely András, a helyi szlovák önkormányzat elnöke. – Többek között Mezőberényből, Csabaszabadiból, Kondorosról, Kardosról. Kétsopronyból és Telekgerendásról csak azért nem, mert épp ők is báloznak.

Elmondja, a rendezvény egyben a szlovák önkormányzat választási kampánynyitója, a kampányzáró pedig pünkösdhétfőn a tájházban, egy egésznapos gasztronap részeként lesz megtartva.

 

A berényi terítés – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– Mit jelent csabaianak lenni? – teszi fel a kérdést egy kicsit később bálnyitogató beszédében a színpadon, majd hozzáfűzi: „A válaszhoz elég 1718-ban elindulnunk, amikor az első alapító szlovák atyák megérkeztek erre a csodálatos területre, ahol virágzó várost építettek a mocsarakra. Akarattal, hittel, szeretettel egy olyan közösséget hoztak létre, amelynek most mi, kései utódok csak örülhetünk. Azt gondolom, az az örökség, a szlovák kultúra és identitás, a csabai tudat, mind olyan dolog, amelyet vinnünk kell tovább. Nem fordíthatunk hátat a szlovák őseinknek, mert azzal hátat fordítunk a saját városunknak.

A mellette álló Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke mindehhez hozzáfűzi, eltelt egy választási ciklus, amit a koronavírus határozott meg, azzal együtt „egy csomó negatív dolgot tapasztunk meg, de egyet biztosan megtanultunk: értékelni kell és örülni kell minden olyan alkalomnak, amikor együtt lehetünk, találkozhatunk”.

 

Galéria

 

– Gondoltam, hogy sokan lesznek, de azt nem, hogy ennyien – jegyzi meg Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere. – Egyértelműen ez a vármegye egyik legnagyobb bálja. A feleségem gerendási, és nagy meglepetésére titokban elhívtuk a rokonait is. Mindamellett nekem is vannak szlovák felmenőim, mint majdnem minden csabainak – én a szarvasi szlovákok közé tartozom, édesanyám Nyemcsok lány (na tessék!). Szerintem táncolni nem fogok, mert azt látom, hogy nagyon sok jó táncos van a parketten. Általában az éjfélt mindig megvárjuk, többnyire a később hazamenők közé tartozunk.

Az ad hoc Hrabal Sörözőnél többek között összefutok Alföldi Csaba evangélikus kántorral is. Kérdésemre, vajon melyik Hrabal a kedvenc söre, szerinte egyértelműen A hetedik lépcső, mert ha lejjebb teszi a korsót, túl hideg, ha meg feljebb, akkor pedig meleg.

A bál hangulatfelelősei Lustyik István és Zsótér Csaba muzsikárésok voltak.

 

 

 

További programok »

FEL