Kemény fagyok: Rászorulókon segít a gyulai Ökumenikus Segélyszervezet

2022. január 14. 13:24 | Hidvégi Dávid

Békés megyében is életbe lépett a vörös kód. A riasztást akkor adja ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amikor éjszakánként -10 fok alá süllyed a hőmérséklet. Az intézkedés kötelezővé teszi az összes szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

A gyulai Ökomenikus Segélyszervezet átmeneti szállásán pénteken reggelivel és forró teával várták a rászorulókat. Ide nemcsak a vörös kód idején, hanem egész télen betérhetnek a nehézsorsú emberek. Az intézmény éjjeli menedékében 34, míg a nappali melegedőjében 90 fő fér el, az átmeneti szálláson 16-an élnek életvitelszerűen. A segélyszervezetnél a hajléktalanok tisztálkodhatnak, ruhát cserélhetnek és meleg ebédhez juthatnak, illetve segítik őket az ügyintézésben is. A gyulai központ vezetője szerint ebben az időszakban a legnagyobb teher az utcai szolgálaton van.

– Ilyenkor mindennap felkeresik a kollégák azokat az ellátottjainkat, akik nem tudnak vagy nem akarnak bejönni az intézménybe, de nehéz körülmények között élnek. Forró teát, élelmet, gyógyszert, kötszert, meleg ruhát, takarót adunk, illetve azt, amire éppen szükség van. Nagyon súlyos helyzetben – például a hideg miatt – próbáljuk becsalogatni a szállóra azokat a rászorulókat, akik esetleg megfagyhatnának – fogalmazott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Gyulai Szociális és Fejlesztő Központjának vezetője, Kerekes Gizella.

A megyében a következő napokban éjszakánkét akár -5 Celsius fok is lehet, illetve nappal is fagypont körül alakul a hőmérséklet. Ebben az időszakban mindenki segítségére szükség van: ha valaki bajba jutott embert lát, akkor hívja a diszpécser szolgálatot. Békés megyében a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai mennek ki rászorulóhoz, akit olyan átmeneti szállásra viszik őket, ahol még van szabadkapacitás.

A vörös riasztás csütörtökön (január 13.) 20 órakor lépett életbe és előreláthatólag hétfő (január 17.) 20 óráig tart.

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL