Van szabad kapacitás a békéscsabai hajléktalanszállón

2021. január 19. 10:35 | Gyemendi Réka

Kedd 10 óráig van érvényben az úgynevezett vörös kód. Az intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan-ellátórendszer már nem tudja fogadni őket. A békéscsabai hajléktalanszállón van még szabad kapacitás – emelte ki Békéscsaba polgármestere a helyszínen.

Békéscsabán kevés a hajléktalan – fogalmazott Ádám Pál képviselő a hajléktalanszállón tett látogatásakor. Véleménye szerint azok, akik a szállóra kényszerülnek, alkalmazkodnak, beilleszkednek, és a többi város tapasztalataival ellentétben, kulturáltan viselkednek.

– Egy 2018-ban befejezett pályázat révén az önkormányzat egy konténerszállást alakított ki Békéscsabán. Önkormányzatunk egy újabb pályázatot is indított, amelyben a konténerek számát megpróbáljuk a duplájára növelni. Ezzel a hajléktalanoknak még komfortosabb és biztonságosabb szállást tudunk biztoítani a hideg éjszakákra – fogalmazott a képviselő.

 

 

A békéscsabai önkormányzat hosszú ideje működteti, üzemelteti a hajléktalanszállót és a nappali melegedőt, ahova folyamatosan érkeznek a lakók – mondta Szarvas Péter. A város polgármestere hangsúlyozta: a hajléktalanok a legrászorultabbak, ezért fokozottan figyelni kell rájuk.

– A téli időszak a legérzékenyebb, azonban a hideg időjárás miatt a hajléktalanszálló befogadja a rászorultakat, akik számárí ellátást, lakhatást és tisztálkodási körülényeket is biztosítanak. A nappali melegedő célja pedig az, hogy az ide betérő személyeknek tisztálkodási lehetőséget, közösségi életet biztosítson – ismertette a polgármester.

A hajléktalanszálló összesen 30 férőhelyes, ahol jelenleg 20 lakó tartózkodik: 7 nő és 13 férfi.

 

További programok »

Itthon

FEL