Kedvező változások jönnek a biztonsági kamerák üzemeltetői számára

2019. május 1. 08:39 | Szabó Rita

A biztonsági kamerák üzemeltetőinek kedvező változások jönnek a GDPR-ral kapcsolatos hazai jogszabály módosítás eredményeként. Jelenleg a kamerafelvételek megőrzésére szigorú határidőket állapít meg a vagyonvédelmi törvény, amelyek jövőben úgy változnak, hogy a felvételek megőrzési idejének meghatározása az adatkezelőre lesz bízva.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a biztonsági kamerák működtetése is személyes adatkezeléssel jár és szigorú szabályokhoz van kötve. Közterületet például nem lehet felvételt rögzíteni sem cégek, sem magánszemélyek esetében.

A mostani törvénymódosítás kapcsán az egyik fontos változás a kamerafelvételek megőrzési ideje. A kép, illetve hangfelvételek megőrzésére a vagyonvédelmi törvény szigorú határidőket szabályoz meg, amelyek az Európai Unió adatvédelmi rendeletének köszönhetően megváltoznak, méghozzá úgy, hogy a cégek, illetve magánszemélyek most már maguk dönthetik el, meddig tárolják a felvételeiket.

A törvénymódosítás előtt három munkanapig, speciális esetekben pedig 30 vagy 60 napig lehetett megőrizni a kép-, illetve hangfelvételeket.

– Maga a szabályozás azért alakult így, mert sok esetben nagyon eltérő a gyakorlat: van, ahol a három nap is hosszú tárolási időnek számít, ezért értelmetlen három napig rögzíteni bizonyos kamerafelvételeket. Más esetekben azonban ez az idő rövidnek számít, mert szükséges lehet 60 napig vagy akár egy évig is tárolni a felvételeket – tájékoztatott Takács Sándor, a Carlo Quality Biztonságtechnika Kft. ügyvezetője.

A biztonsági kamerák üzemeltetőinek a módosítást követően nagyobb szabadságuk lesz abban, hogy meddig tárolják kamerafelvételeiket.

– A vagyonvédelmi törvényt összehangolták ezzel az adatvédelmi rendelettel és látszólag nagyobb szabadságot, mozgásteret biztosított a kamerák használóinak. Ez a nagyobb mozgástér azonban nagyobb felelősséget is jelent. Most már nem kell meghatározott ideig tárolni a felvételeket, hanem az adatkezelő dönti el, hogy mennyi ideig tárolhatja ezeket, viszont érdekmérlegelési tesztet kell végezni, amellyel indokolja a tárolási idő hosszát – árulta el  Dr. Farkas Tamás, a Blue Key Kft. adatvédelmi szakjogásza.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a kamera üzemeltetőinek minden esetben meg kell indokolniuk a felvétel megőrzésének időtartamát.

További programok »

FEL