Keddtől a hazánkban élő, TAJ-szám nélküli külföldiek is jelentkezhetnek oltásra

2021. május 3. 13:21 | D. Nagy Bence

A magyar lakosság 42 százaléka már megkapta az első oltását.

 

– 4 millió 73 ezer 149 fő kapta meg eddig az első védőoltását, 2 millió 77 ezer 160-an pedig a másodikat is. Tendenciózus javulás tapasztalható a járványügyi adatokban – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos a friss, napi adatok kapcsán elmondta, hogy nem szabad elfeledkeznünk azokról a tényezőkről, amelyek a kedvező változást okozták, így a személyes védekezés fontosságáról sem. 

A tiszti főorvos ismét az oltás felvételére hívta fel a figyelmet.

– Az egyén védelme a közösség védelmét is szolgálja. Nem véletlen, hogy számos szolgáltatás csak a védettségi igazolvány ellenében érhető el, tudnunk kell ugyanis egymásról, hogy védettek vagyunk-e – emelte ki a szakember.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a második körös oltásokat sem szabad elhanyagolni, a vakcinák tekintetében is úgy gazdálkodnak, hogy a megfelelő mennyiség folyamatosan rendelkezésre álljon.

– Kedden újabb Pfizer-szállítmány érkezik, összesen 334 ezer 450 adagnyi. Ennek egy része második körös oltásra lesz felhasználva, mégpedig azon pedagógusok részére, akiket korábban három kampány során oltottunk be – közölte a tiszti főorvos. Mint mondta, először azokat hívják be szombatra, akik érettségi felügyelőként dolgozónak a héten. Az érintettek attól függetlenül kapnak szombati behívót, hogy az első védőoltásuk során egy hétköznapra kaptak időpontot az ismétlő oltásra.

A tájékoztatón arról is szó esett, hogy bár nemzetközileg számos kevert beadási formával kísérleteznek, de egyelőre nincs kellő tapasztalat. Magyarországon a jelenleg érvényben lévő alkalmazási rend marad a továbbiakban is, vagyis az időpontra érkezők ugyanabból a vakcinából kapják az ismétlő oltást, mint első alkalommal. Kivételt a Nemzeti Népegészségügyi Központban kivizsgált és engedélyezett Janssen-vakcina jelent, amely egydózisú, így nincs szükség második körre. Ezeket a vakcinákat először a kisebb településeken aktivizált oltóbuszokon oltják el. 

– A védettségi igazolvány esetében továbbra is mindenki számára adott a lehetőség az információszerzésre. Erre az Ügyfélkapu, valamint a kormányablakok biztosítanak lehetőséget. Utóbbiakba személyes időpontfoglalás nélkül is be lehet fáradni, ahol leellenőrzik, hogy miért szenvedhetett késést az igazolvány kipostázása – fogalmazott a tiszti főorvos.

A szakember ismertette, hogy bár országosan csökkenés tapasztalható a koronavírus szennyvízben található koncentrációja kapcsán, de jelenleg a legtöbb településen, köztük Békéscsabán is stagnálnak az eredmények. 

– A lakosság 42 százaléka már megkapta az első adag oltását. Ennek fényében az a döntés született, hogy keddtől a TAJ-számmal nem rendelkező, Magyarországon élő külföldiek számára is elérhetővé válik az oltási regisztráció – jelentette be Müller Cecília. Hozzátette, hogy hamarosan a 16-18 év közöttiek számára is biztosítani tudják az oltásokat, azt követően pedig a még fiatalabbak, a 12-15 évesek oltására is lehetőség nyílik. A Pfizer/BioNTech már benyújtotta ezzel kapcsolatos kérelmét az Európai Gyógyszerügynökséghez.

A tiszti főorvos a bölcsődés korú kisgyermekekkel kapcsolatban kiemelte, hogy ismét lehet saját játékokat vinni az intézményekbe, amennyiben folyamatos a fertőtlenítésük.

 

Öt évig terjedő szabadságvesztés a védettségi igazolvány hamisításáért

– Bár már elértük a 4 millió beoltottat, így szombattól életbe léptek az enyhítések, de az általános intézkedések továbbra is érvényesek – közölte Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szóvivő kiemelte, hogy a védettségi igazolvány közokiratnak minősül, így hamisítása vagy indokolatlan használata akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A rendőrségi intézkedésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy Magyarországon jelenleg 27 ezer 386 hatósági házi karantén van érvényben.

További programok »

FEL