Kecses röptű hamvas rétihéják vadásznak a Csanádi pusztákon

2020. május 24. 09:09 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén ritkán bukkannak fel hamvas rétihéják. Május eleje óta azonban legalább 4-5 példány itt tartózkodik, a szakemberek rendszeresen megfigyelhetik ezeket az egyedeket vadászat közben – írja a nemzeti park hivatalos honlapja.

A hamvas rétihéja Magyarországon ritka költőfajnak számít, 100-nál kevesebb a fészkelő párok száma. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten és a Dévaványai-Ecsegi pusztákon van néhány fészkelő pár. A faj egyedei a délebbre fekvő Csanádi pusztákon azonban csak vonuláskor figyelhetők meg. A szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan költőfajként is megjelennek ezeken a területeken.
 
Különleges élmény megfigyelni, ahogyan a hamvas rétihéják vadásznak. Nagyon szépen, kecsesen repülnek, a csérekhez hasonlóan csaponganak. Ruganyos, hosszú szárnyaikat lágyan, szemet gyönyörködtetően mozgatják.
 
Magyarországon négy rétihéja faj fordul elő. A barna rétihéja gyakori költőfaj, a hamvas rétihéja kis számban költ, a kékes rétihéja téli vendég, a fakó rétihéja pedig csak átvonulóként jelenik meg az országban.
 
 
Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu
 

További programok »

FEL