Kávéban, sörben, kenyérben, de még a tésztában is vannak rovarmaradványok

2022. július 17. 09:43 | behir.hu

Az előállítás során szinte kikerülhetetlen, hogy ez a plusz „adalék” belekerüljön az élelmiszerekbe.

Valószínűleg soha nem is gondoltunk arra, hogy például 100 kg kenyér elfogyasztásával akár 1,5 kilogrammnyi rovarmaradványt is megehetünk. 

Normál körülmények között a "rovarevés" nem sokunknak képezi az étkezési kultúra részét, sőt egyenesen viszolygunk tőle. Fel sem merül bennünk, hogy ennek ellenére naponta kapcsolatba kerülünk olyan ételekkel, amelyekben - tetszik vagy sem - rovarmaradvány található.

Hosszú lenne a sor, ha pontosan meg szeretnénk nevezni azokat az élelmiszereket, amelyekkel a tudtunkon kívül - a tudatlanság boldogságával -  rendszeres rovarfogyasztókká váltunk. A kifejlett rovarokat és azok különféle fejlődési alakjait észre sem vesszük, belefőzzük a kávénkba, teánkba, a sörfőzők belefőzik a sörbe, a pékek belesütik a kenyérbe.

 

Miben, mennyi van?

Becslések szerint a legtöbb rovarmaradvány főzetét a kávéval isszuk meg - évi 130 000 rovarmaradványt. Második helyen a búzaliszt áll a maga 90 000 rovarmaradvány/éves szintjével,  harmadik helyezettként pedig a különféle tészták végeztek a 7000 rovarmaradvány/év teljesítménnyel.

A zöldségek (a brokkoli, a káposztafélék stb.) egész rovarai, atkái is előkelő helyen szerepelnek. A spenót esetében például a megengedett mennyiség az USA-ban, 100 grammonként 50 levéltetű, tripsz és/vagy atka.

A csokoládé sem jelent kivételt: 1 kg csokoládé - a kakaótartalomtól függően - akár 10 dkg rovarmaradványt is tartalmazhat, ami egészen megdöbbentő 10%-os arány.

Félelmetes az az adat is, hogy 100 kg kenyér elfogyasztásával akár 1,5 kilogrammnyi rovarmaradványt is megehetünk (1,5%).

Forrás: agroinform.hu

További programok »

FEL