Valószínűleg soha nem is gondoltunk arra, hogy például 100 kg kenyér elfogyasztásával akár 1,5 kilogrammnyi rovarmaradványt is megehetünk.
Normál körülmények között a "rovarevés" nem sokunknak képezi az étkezési kultúra részét, sőt egyenesen viszolygunk tőle. Fel sem merül bennünk, hogy ennek ellenére naponta kapcsolatba kerülünk olyan ételekkel, amelyekben - tetszik vagy sem - rovarmaradvány található.
Hosszú lenne a sor, ha pontosan meg szeretnénk nevezni azokat az élelmiszereket, amelyekkel a tudtunkon kívül - a tudatlanság boldogságával - rendszeres rovarfogyasztókká váltunk. A kifejlett rovarokat és azok különféle fejlődési alakjait észre sem vesszük, belefőzzük a kávénkba, teánkba, a sörfőzők belefőzik a sörbe, a pékek belesütik a kenyérbe.
Miben, mennyi van?
Becslések szerint a legtöbb rovarmaradvány főzetét a kávéval isszuk meg - évi 130 000 rovarmaradványt. Második helyen a búzaliszt áll a maga 90 000 rovarmaradvány/éves szintjével, harmadik helyezettként pedig a különféle tészták végeztek a 7000 rovarmaradvány/év teljesítménnyel.
A zöldségek (a brokkoli, a káposztafélék stb.) egész rovarai, atkái is előkelő helyen szerepelnek. A spenót esetében például a megengedett mennyiség az USA-ban, 100 grammonként 50 levéltetű, tripsz és/vagy atka.
A csokoládé sem jelent kivételt: 1 kg csokoládé - a kakaótartalomtól függően - akár 10 dkg rovarmaradványt is tartalmazhat, ami egészen megdöbbentő 10%-os arány.
Félelmetes az az adat is, hogy 100 kg kenyér elfogyasztásával akár 1,5 kilogrammnyi rovarmaradványt is megehetünk (1,5%).
Forrás: agroinform.hu