Kastélyszőlőn él? Segítsen a szomszédján!

A belvízelvezető csatorna építésében a lakosság segítségét kéri az önkormányzat. 

350 millió forint összeg juthat belvízelvezető csatorna építésére három városrészben is Békéscsabán. A projekt megvalósulásának feltétele, hogy az érintett szakaszon lévő telkek tulajdonosai egy szándéknyilatkozattal lemondjanak egy bizonyos nagyságú területről a telkeikből, ugyanis a munkálatok megkezdéséhez az utcák kiszélesítésére is szükség van.

A Csikós utca is érintett abban a fejlesztésben, amiben az önkormányzat a lakosok segítségét kéri. Ezeket a telkeket régebben zárt kertnek mérték ki, ekkor nem indokolta semmi, hogy az utcák szélessége elérje a 8-12 métert, ahhoz viszont, hogy a csatornaberuházás megvalósuljon, minden tulajdonosnak le kell adnia bizonyos méretű területet a telkéből, hogy kiszélesítsék az utcákat. Ezzel szembesültek a Lencsési Általános Iskolában tartott lakosság fórumon az érintettek.

Az önkormányzat minden lakos partnerkapcsolatát kéri, hogy a tervezett fejlesztés elkezdődhessen jövőre. A fórumon többen tettek fel kérdéseket, de általánosságban pozitívan fogadták a bejelentést. – Mindenféleképpen fontos az, hogy a képződő csapadékvizet megfelelően, irányítottan el lehessen vezetni. A mostani fórum a tapasztalataim szerint mindenféleképpen üdvözítő lehet, illetve hasznos lehet az ott élőknek, lévőknek a környezetére. – mondta el Suhajda Tibor, akinek a Csikós utcán van hobbikertje. 

A 350 millió forintos EU-s forrásból megvalósítható fejlesztés a Keleti kerteket, a Bethlen utcát és a Kastélyszőlőket érintené. A fórumon a képviselők tájékoztatták a lakosokat arról, hogy ezek a telekleadási-kötelezettségek nem járnak plusz költséggel. Például ott ahol kerítést vagy nagy értékű fákat, bukszusokat kellene beljebb helyezni, azok költségét megtérítik a lakosok számára, de a földkiméréssel járókat is mondta el Tímár Ella a térség önkormányzati képviselője.  

Tímár Ella, önkormányzati képviselő így fogalmazott: – Nyilatkozatot kell tennie minden lakosnak a városházán, hogy hajlandó leadni ingyen és bérmentve egy bizonyos méretű telekterületet. A város pedig vállalja azt, hogy ezeket a kiméréseket rendbe rakja, földtulajdonilag is, tehát ami kell hozzá azt rendezi a város.

A fórumon megmutatták azokat a telkeket, ahol még nem rendezték a területi kérdéseket. Fontos feltétele a tervezett belvízelvezető csatorna kiépítésének, hogy minden lakos beleegyezzen ebbe a területleadásba.

– Csak partnerségi alapon tudjuk ezt megvalósítani, ha a lakosság ellenáll vagy nem ad le területet, akkor nem. Hogy jól értsük egymást, ha egy utcában egy vagy két ingatlantulajdonos nem adja le a területet, akkor abban az utcában meghiúsul ez a beruházás és igazából nem az önkormányzatnak tesznek jót a lakók ezzel, hogy részt vesznek ebben a programban, hanem saját maguk érdekében fognak cselekedni – foglalta össze dr. Ferenczi Attila tanácsnok​. Hozzátette, hogy a programnak október-november környékén kellene indulnia, ahhoz hogy létrejöjjön, ugyanis a munkálatokra kiadott határidő 36 hónap. Ezt túllépve nem valósul meg a beruházás.

Megosztás:

Címke: , ,