Kamuhirdetésekkel szedtek össze majdnem egymilliót, elítélték őket

Megszületett az ítélet a Gyulai Törvényszéken M. Z. vádlott és társai ügyében, akik ellen pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás – adta hírül a törvényszék sajtóosztálya.

Az elsőrendű vádlott a hirdetésre jelentkezőkkel e-mailben vagy telefonon tartotta a kapcsolatot, a vételárat minden esetben előre kérte átutalni. A porenciális vevők a 10 és 45 ezer forint közötti összegeket az elsőrendű vádlottal rokonságban álló másod- és harmadrendű vádlott nevén lévő folyószámlára utalták. Utóbbi kettő felvette a pénzt, amit aztán az elsőrendű vádlottnak adtak. A trió 28 személyt károsított meg, így összesen több mint 923 ezer forintot szedtek össze. 

A bíróság 28 rendbeli csalás vétségében bűnösnek mondta ki az elsőrendű vádlottat, ezért őt 1 év 6 hónap fogházra és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte és 66 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A másodrendű rendű vádlottat pénzmosás bűntette és garázdaság vétsége miatt 150 óra közérdekű munkavégzésre, míg a harmadrendű vádlottat pénzmosás bűntette miatt 100 óra közérdekű munkavégzésre ítélte.

A bíróság rendelkezett a lefoglalt bűnjelekről, a polgári jogi igényekről, az eljárási illetékről, továbbá kötelezte a vádlottakat összesen 298 368 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Az ítélet – a polgári jogi igényre vonatkozó rendelkezés kivételével – jogerős.

Megosztás:

Címke: , , ,