30 évet kaptak a bűnbanda tagjai

2021. március 12. 13:43 | behir.hu

A Gyulai Törvényszék a napokban összesen 30 év börtönbüntetést szabott ki egy bűnbanda tagjaival szemben. A tagok ellen a Szeghalmi Járási Ügyészség emelt vádat 32 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és annak kísérlete, valamint 10 rendbeli pénzmosás bűntette miatt.

A csalások zömét egy 36 éves, többszörösen büntetett előéletű csanádpalotai és egy 42 éves szintén büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfi, valamint ismeretlenül maradt társaik követték el. A többi terhelt bűnsegéd volt, akik a bűncselekményből származó haszon megszerzésében, realizálásában működtek közre – olvasható a Békés Megyei Főügyészség közleményében.

A közlemény szerint az elkövetők a 2016 februárjától 2017 június végéig jogtalan haszonszerzés céljából telefonon vagy e-mailben vették fel a kapcsolatot az ország különböző pontjain gazdasági tevékenységet folytató cégekkel és vállalkozókkal.

A banda tagjai egy ismert, az adott cég profiljához illeszkedő gazdasági társaság nevében kedvezményes áron kínáltak eladásra számukra különféle termékeket. Az elkövetők jellemzően vasárut, műtrágyát, leselejtezett húsos ládákat, hulladékgyűjtő edényeket, csemperagasztót, kifutó televíziókat, raklapokat vagy üzemanyagot kínáltak „jó áron” eladásra – ismertette az ügyészség. Mint írták, a megrendelések előre utalt vételára a terheltek irányítása alatt álló személyek számláira került, akiket munkavállalás címén vagy más módon számlanyitásra vettek rá. Az elkövetők – anyagi részesedés fejében – a folyószámlához tartozó netbankos elérhetőség ismeretében a pénzfelvételeknél irányították a számlanyitókat, így szerezték meg a bűncselekményekből származó pénzt.

A banda tagjai a vád szerint azzal keresték meg a sértettek egy részét, hogy valamely gazdasági partnerük bankszámlaszáma megváltozott, ezért a továbbiakban az elkövetők által megadott bankszámlaszámra kérték az utalásokat. Az elkövetők a sértettek részére összesen több mint 100 millió forint kárt okoztak, amely nem térült meg.

– A Gyulai Törvényszék 7 terhelttel szemben 1 év 6 hónap és 9 év közötti időtartamú börtönbüntetéseket szabott ki, ezek közül 2 terhelt vonatkozásában a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette, egy terheltet pedig pénzbüntetésre ítélt – áll a közleményben.

További egy terhelt esetében – annak súlyos betegsége miatt – az eljárást elkülönítették, vele szemben a későbbiekben hoznak ítéletet. A bíróság ezen felül 105 millió forint erejéig kötelezte a terhelteket a sértettek részére okozott kár megtérítésére, valamint a 3,2 millió forintos bűnügyi költséget is nekik kell megfizetniük.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

További programok »

FEL