Jövőre már nem állítunk órát?

2016. november 16. 12:37 | behir.hu

Nem kis meglepetésre az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, s maradjon ebben a rendszerben értesült a Magyar Nemzet online.

A politikus még októberben nyújtotta be indítványát az óraátállítás megszüntetéséről, ez mostanra került a bizottság elé. Kepli felvetésében megfogalmazta, leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha az ország egész évben a nyári időszámításban maradna, de fontosak a tervezett intézkedés élettani hatásai is. A tegnapi ülés után lapnak nyilatkozó képviselő maga is meglepődött az egyhangú bizottsági döntésen, ami arra utal, hogy a Fidesz is kész beállni az ügy mögé.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja az indítványt, egy-két éven belül végleg átállhatunk a nyári időszámításra – bizakodott Kepli Lajos. Szerinte egyébként az óraátállítás nem aktuálpolitikai, hanem az emberek mindennapjait érintő ügynek számít. Először még tavasszal tette meg a témával kapcsolatos javaslatát a jobbikos képviselő, akkor azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elutasította. Fónagy János államtitkár azt állította, az áttérés azzal járna, hogy nem lennénk egy időzónában a legfontosabb kereskedelmi partnereinkkel. 

Kepli Lajos úgy látja, az óraátállítások olyan ugrást jelentenek az emberi szervezetnek, mintha évente kétszer öt hét kiesne az életükből. Korábban arról is beszélt, hogy több kutatás is kimutatta, az emberek az átállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, és négyszer-ötször annyi közlekedési baleset is történik, mint máskor. A gyakorlatban az átállás azt jelentené, hogy télen is hosszabbak maradnának a nappalok, igaz, reggelente tovább tartana a sötétség olvasható a lapban.

Mikó Melinda
 

FEL