Jövő tavaszra készülhet el a békéscsabai hulladékudvar

2022. november 3. 12:49 | Mikóczy Erika

A Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Békéscsabán, november 5-én és november 12-én, szombaton tart lomtalanítást. A társaság a lomtalanításkor a háztartásában feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat gyűjti össze és szállítja el.Vannak azonban olyan hulladékok, amelyek ilyenkor sem tehetők ki, azokat jelenleg a gyulai hulladékgyűjtő udvarra kell vinnünk, viszont a tervek szerint jövő tavaszra elkészül a csabai hulladékgyűjtő udvar.

A térség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztésére irányuló pályázatnak és a Dél-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszert Célzó Önkormányzati Társulásnak köszönhetően Békéscsabán is lesz hulladékgyűjtő udvar.

Mint azt Nagy Ferenc alpolgármester kérdésünkre elmondta, az Országos Hulladékgazdálkodási Terv alapján a hulladékudvaroknak a településektől maximum 30 kilométeres körzetben kell elhelyezkednie.

– A DAREH tagtelepülése Békéscsaba, a város képviselői többször is jelezték, hogy a lakosságszámra tekintettel szerencsésebb lenne a településünkön is egy ilyen udvar létesítése, ez ugyanakkor korábban nem valósult meg. Így a békéscsabai lakosoknak a gyulai hulladékudvart kellett igénybe venniük a közszolgáltatásba nem tartozó hulladékaiknak az átadására – jegyezte meg Nagy Ferenc, hozzátéve, hogy sajnos sokan nem olvassák el a DAREH Bázis Zrt. lomtalanítással kapcsolatos tájékoztatóját azzal kapcsolatban, hogy mit szállítanak el és mit nem.

 

                           Szarvas Péter polgármester és Nagy Ferenc alpolgármester helyszíni bejáráson

 

Vannak, akik a közterületre is kitesznek építési hulladékokat (mosdókagylók, WC-csészék, kibontott ajtók, ablakok stb.) autógumikat, veszélyes hulladéknak minősülő elektronikai hulladékokat (tévé, hűtő stb.) vagy egyéb veszélyes hulladékokat (festékes kannákat, olajos hordókat). Ezeket a közszolgáltató nem szállíthatja el, ezért a lomtalanítást követően áldatlan állapotok uralkodhatnak a közterületeken. 

Amennyiben illegális hulladék-kihelyezés történt, és beazonosítható a „tulajdonos” személye – például ingatlanok előtt, zárható kukatároló mellett, vagy gazdálkodó szervezet telephelyén, amelyre nem terjed ki a lakosságnak szervezett lomtalanítás –, akkor az ingatlan tulajdonosát, a társasházi közös képviselőt vagy a gazdálkodó szervezetet felszólítják a határidő megjelölésével a hulladékok elszállítására.

Nagy Ferenc hangsúlyozta: hogy ne kelljen a gyulai hulladékgyűjtő udvarig elvinni ezeket a hulladékokat, lépéseket tettek, amelynek eredményeként jövő tavaszra megoldódhat a probléma.

– Számos egyeztetést követően, az önkormányzat kezdeményezésére, a DAREH Társulás pályázati forrásból hulladékgyűjtő udvart alakít ki Békéscsabán a Kétegyházi úton, amelyhez az önkormányzat ingyenes használati jogot  biztosított a 2630/7 hrsz. ingatlanból, 1323 négyzetméter nagyságú területre.  A munkaterület átadás-átvétele megtörtént és megkezdődtek a munkálatok – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Nagy Ferenc elmondta, hogy a beruházó tájékoztatása szerint, a beszerzési és kivitelezési eljárások elhúzódása miatt várhatóan 2023 tavaszán fejeződnek be a kivitelezési munkálatok. Ezt követően lehet majd használatba venni a létesítményt, azaz lehet majd odavinni azokat a lomokat, amelyeket eddig a gyulai hulladékgyűjtő udvarra vittünk át.

– A hulladékudvarok részletes üzemeltetési szabályzatot készítenek a működtetésükkel kapcsolatban. Tudomásunk szerint kizárólag a közszolgáltatási nyilvántartásban szereplő természetes személyek vehetik majd igénybe a hulladékudvart. A lakossági hulladékgyűjtő udvarban a lakosság előre meghatározott mennyiségben, jelenleg ingyen adhatja  le a zöldhulladékot, az építési hulladékot, a gumit, a kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezéseket és kis mennyiségben veszélyes hulladékot is – tette hozzá Nagy Ferenc.

Galéria

További programok »

FEL