Jöttünk, láttunk, részt vettünk - Ilyen volt (nekünk) a BIOLK

2021. szeptember 12. 13:05 | Erdei-Kovács Zsolt

Immár 18. alkalommal rendezték meg az ökumenikus labdarúgótornaként jellemezhető BIOLK-ot, vagyis a Baptista Ifjúsági Országos Labdarúgó Kupát. A BékésCsaba elnevezésű, főként békési és csabai játékosokból álló csapat(unk) számára nem a győzelem, sokkal inkább a tisztességes helytállás, valamint a tapasztalatszerzés volt a cél.

Magyarázom a bizonyítványt. A 12/1-es mérleg, vagyis a kapott/lőtt gólok aránya nem eléggé beszédes, nem fejezi ki a csapat teljesítményét, mert nem olvasható belőle ki belőle az a rengeteg energia, amit a derék játékostársak beletettek a meccsekbe. Nem az a kérdés tehát, hogy miért nem sikerült négy összecsapást egyetlen lőtt góllal megnyerni, hanem az, hogy mit tehetünk majd a 19. BIOLK-on azért, hogy a 18. eseményen megszerzett utolsóelőtti helyről lehetőség szerint felfelé mozduljunk el?

Apropó, utolsóelőtti hely!

Erről talán elég csak annyi, hogy itt ezért is becsülettel küzdeni kellett; egy büntetőpárbajt, a legutolsót nyertük meg, így végeztünk a 17. helyen. Hozzáteszem, soha nem örültem még ennyire utolsóelőtti helyezésnek. Meg is mondom, miért: a szeptember 11-én, Tápiószentmártonban, a Kincsem Parkban rendezett kupán összesen 18 csapat vett részt. A baráti társaságok, gyülekezeti testvérek alkotta, messzi földről érkezett „válogatottak” mindent megtettek azért, hogy a tudásuk legjavát hozzák el ide és azt lehetőség szerint meg is mutassák.

Mi sem tettünk másként, csakhogy ez most valahogy bennragadt. A csapatkapitány, Mészáros Benjámin szerint valójában az történt, hogy sem az ellenfeleket, sem pedig a játékvezetőt nem akartuk azzal megzavarni, kizökkenteni, hogy gólt, illetve gólokat lövünk, mert az nagyon nagy udvariatlanság lett volna a részünkről. – A gólok után az ellenfél mindig nagyon rosszul érzi magát, mi pedig vendégként vagyunk itt, nem szabad ilyen gorombának lennünk – ismertette nevetve.

Miénk a pálya! Négy meccs zajlott párhuzamosan - Fotó: Nyírő Simon

 

Félretéve a viccet elmondható, hogy ez az alkalom tökéletes volt tapasztalatszerzésnek, illetve élményszerzésnek is. A 23 éves, villamosmérnökként tevékenykedő fiatalember kifejtette, most először vett részt ezen a kupán és nagyon tetszik neki a hangulat. Minden héten szerda esténként rendszeresen összejárunk focizni és most is volt nyolc olyan kalandvágyó játékos, aki szívesen mérettette meg magát. Megmérettettünk, de egyáltalán nem találtattunk könnyűnek, a CSK véleménye szerint nagyjából a tizedét mutattuk meg annak, amit igazából tudunk.

– Nem ismertük az ellenfelek focikultúráját, ráadásul labdabiztosabbak, gyorsabbak voltak nálunk – foglalta össze. Nem volna szabad csankjánosi vagy éppen szőkesziklai magasságokba emelkedni, de azt tudni kell, hogy mi a Mester Klub műfüves pályáján egy-másfél órákat szoktunk egy-egy alkalommal játszani, itt pedig 7,5 perces félidők voltak. Ettől teljesen megváltozik a játék képe, jóval intenzívebb, töményebb, akciódúsabb lesz.

Arról nem is beszélve, hogy a végtelenül sima műfű helyett a Kincsem Park mind a négy pályáján valódi füvön gurult a laszti és a kisebb-nagyobb puklik, göröngyök többször becsapták ezen cikk szerzőjét is, aki pedig kapusként igyekeztem helyt állni. Na, de elég is ennyit a magyarázkodásból, azaz taktikai elemzésből és térjünk a lényegre: tényleg a részvétel a fontos! Az, hogy akik ide eljöttek, jól érezték magukat és jó közösségben lehettek egymással. Biztos vagyok benne, hogy Mészáros Beni, vagyis a CSK mellett szellőléptű csatárunk, Varga Tamás, kőszikla védelmünk, Szász Tamás, átjátszhatatlan középpályánk, Gál Péter, Trescsik Ádám, Somogyi Zsigmond és Braun Gergő is remekül szórakozott, jól érezte magát.

Tisztességes küzdelem - Fotó: Nyírő Simon

 

Két jó bizonyság hangzott el, ami Isten nagyságáról és szeretetteljes kegyelméről szólt és maga az esemény is jó bizonyságtétel volt, hiszen az egyik játékvezető elmondása szerint itt neki sokkal kevesebb dolga akadt, mint egyébként szokott adódni más, nem hívő eseményeken. Herbály Lajos úgy fogalmazott, a tisztesség jobban érvényesül, a profi mérkőzéseken sokkal inkább a csibészség meghatározó, még a játéktudáshoz képest is fontosabb.  – Ez egy jó hangulatú, baráti társaság – összegzett a 71 éves, sokat látott játékvezető.

Mint mondta, nemzetközi kitekintéssel, tapasztalatokkal rendelkezik, a Románia-Izrael válogatott mérkőzés volt a búcsúmeccse és bár nyugdíjba vonult, de a sípot nem lehet csak úgy szögre akasztani. Azon kérdésre, hogy mit üzen az ifjú, feltörekvő tehetségeknek, úgy fogalmazott: fontos, hogy meglegyen a teljes alázat, valamint a bizalom a játék és a játékostársak, valamint az ellenfél, továbbá a játékvezető irányába. A legfontosabb a felszabadult játék és a fair play – húzta alá.

A sportszerűség egybevág a főszervező/ötletgazda szándékával, akit Kántor Barnabásnak hívnak és mint az korábban már ki lett fejezve immár 18. alkalommal hozta tető alá, ezúttal szabadtéren a BIOLK-ot. A 28 éves fiatalember korábban a Nemzeti Sport Online munkatársa volt, jelenleg marketinggel foglalkozik, és nem mellesleg a címvédő csapat kapitányaként igencsak nagy nyomás nehezedett rá, mert mindenki őket akarja, illetve akarta elverni. Ebből a labdarúgó tornából évente kettő van, illetve volt, az előző kettő a COVID-ként ismert próbatétel miatt elmaradt.

Barnabás és csapata, a főszervező a fölső sorban, jobbról a második - Fotó: Nyírő Simon

 

A torna 2022 tavaszán lesz 10 éves, Barnabás 19 éves volt, amikor a legelsőt megszervezte. Korábban volt egy baptista focitorna, amit Pakson szerveztek, de az kezdett inkább profi bajnokságra hajazni, ezért került előtérbe ez a verzió, ami pedig a baráti társaságoknak szól. Nem szeretném azt leírni, hogy amatőr, mert annak van egyfajta megbélyegző mellékíze, ami itt nem volna helytálló. – A békési barátaimmal együtt fogalmaztuk meg, hogy szeretnénk egy jó hangulatú eseményt létrehozni, mert az U21-es korosztályból már kezdtünk kiöregedni – fogalmazta meg.

Barnabást a József utcai gyülekezet tagjaként is be lehet mutatni, de a Fradi-média ex főszerkesztő-helyetteseként is említhető. A 18 résztvevő alakulatról szólva elmondható, hogy volt kiskőrösi, debreceni és persze békéscsabai is. Korábban voltak határon túli foci-küldöttségek is, de a járványhelyzet okán ők elmaradtak. Azt is érdemes ideírni, hogy amikor a fővárosban volt megtartva a torna, akkor 30 feletti csapatlétszámmal lehetett kalkulálni. Az is lehet, hogy a fennmaradó brigádok tagjai inkább felhagytak ezzel a csapatsporttal és elmentek biciklizni. Ki tudja?!

Az viszont biztos, hogy a jó hangulat mellett a befogadás, a nyitottság, a lelkiség és a hívő élet is meghatározó. A Biblia azt mondja, hogy utolsókból lesznek az elsők, de mit mond az utolsóelőttiekről? Kim Paul, a Sarokkő Gyülekezet egyik tagja elmesélte, hogy az előző eseményen utolsóelőttiek lettek és most a középmezőnyt célozták meg. A próféta szólott belőle, mert a kieső csapatok közötti büntetőrúgópárbajt megnyerve éppen a középmezőny kellős közepén landoltak, kilencedik helyen zárták az eseményt. Ez nagy reménységet jelent nekünk és mindazoknak, akik tét nélkül, csak a hecc kedvéért vágnak majd bele, neveznek majd be a következő BIOLK-ra. Érdemes.

A Sarokkő Gyülekezet, Kim Paul a fölső sor bal oldalán látható - Fotó: Nyírő Simon

 

Legvégül még annyit, a békesség és az, hogy az ellenfelek a meccs végén szeretettel kezet fogjanak, sokkal fontosabb, mint a győzelem.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL