Jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott a csabai női kézilabda csapat

2018. március 9. 12:32 | Szendi Rita

Újabb jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott a Békéscsabai Előre NKSE. A csapat a Mályvavirág Alapítvány munkáját támogatva igyekszik elérni azt, hogy minél több fiatalhoz eljusson az üzenet: a méhnyakrák megelőzhető és gyógyítható.

A lila-fehér csapat örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. A csapatkapitány elmondta: nekik is nagyon fontos az, hogy minél több fiatal lányban és nőben tudatosuljon a szűrővizsgálatok fontosságára.

– Mi a csapatsportban, mint női sportolók veszünk részt, és nagyon fontos számunkra az, hogyha valakinek valamilyen problémája vagy sérülése van, akkor ezeken átsegítsük egymást. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az érintett átlendüljön ezeken a helyzeteken. Az alapítvány lényege is az, hogy hozzájuk bárki bizalommal fordulhat – mondta el az EUbility Group-Békéscsabai NKSE csapatkapitánya, Walfisch Mercédesz.

A statisztikákból kiderül, hogy Magyarországon évente közel 500 nő hal meg méhnyakrákban, a megbetegedések száma azonban ennél még magasabb. A békéscsabai önkormányzat már 2008 óta támogatja a méhnyakrák elleni védőoltások beadását.

– Az önkormányzat 10 évvel ezelőtt hozta meg azt a döntést, miszerint a 12 éves lány korosztály számára támogatást biztosít a humán-papilloma vírus elleni védőoltáshoz. Azóta a kormányzat is belépett ebbe a rendszerbe, ezért mi kibővítettük azokat a korosztályokat, ahol a kedvezményre lehet számítani – fogalmazott Békéscsaba szociális tanácsnoka, Herczeg Tamás.

A Mályvavirág Alapítvány öt éve alakult meg a méhnyakrákos nők segítségére. A szervezet nemcsak a megelőzésben, de a gyógyulásban is segít a nőknek.

– Az országban most már több ilyen pont is létezik. Az  alapítvány célja, hogy az ország le legyen fedve, ne legyen egyetlen kistelepülés sem, ahonnan ne tudnák megközelíteni valamelyik alapítványi pontot.  Fontos, hogy akik nem tudják hova forduljanak, megtaláljanak bennünket – fejtette ki a Szarvasi Mályvavirág Pont alapítója, Bartus Beatrix.

A csabai kézilabdás lányok a következő hazai meccsen, március 28-án a kecskeméti csapat ellen mályvavirágos pólóban melegítenek majd, illetve mindannyiuk kezére egy mályvavirágot rajzolnak.

További programok »

FEL