Jól halad a munka az Építők útján

2021. november 25. 16:27 | behir

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Békéscsabán, az Építők útja útépítését, kerékpárforgalmi létesítmény kiépítését a kapcsolódó közműépítésekkel  770 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósítja meg.

A projekt célja: a Lencsési lakótelep és a város gazdasági (nyugati) területeinek könnyebb megközelíthetősége, az ott található munkahelyek gyorsabb elérhetősége, valamint a városközpontot elkerülő útvonalon történő megközelítése/elérése. További fontos szempont a közlekedésben résztvevők biztonságának növelése.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata – a korábban elfogadott Integrált Területi Programban meghatározottakkal összhangban – a „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” című felhívásra benyújtott pályázaton nyert támogatásból az alábbi fejlesztéseket valósítja meg:

Békéscsabán a Kétegyházi és a Csányi utca összekötése az Építők útja meglévő, 338,62 méteres szakaszának korszerűsítésével, átépítésével és 561,38 méter szilárd burkolatú út építésével, valamint az útcsatlakozások kiépítésével. A fejlesztés eredményeként megvalósult létesítmények:

  • 358,17 m elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, 38,4 m egyirányú kerékpárút, 9,37 m kétirányú kerékpárút, 18 m járda, 546,04 m nyitott kerékpársáv, 58,33 m kerékpáros nyom, 2 gyalogos- és kerékpáros átkelőhely (az Építők útja Kétegyházi úti csatlakozásánál, valamint a Lencsési úton az Ilosvai utca irányába);
  • csapadékvíz-elvezető csatornák és átereszek tisztító- és víznyelő-aknákkal, nyílt földmedrű csatorna 586 m, útpadka folyóka 480 m;
  • a közvilágítás átépítése, valamint kiépítése az út teljes hosszában.

Az Építők útja Kétegyházi út és a Csányi utca közötti szakasz kerékpár- és úthálózatba való csatlakoztatása érdekében az alábbi építési munkákat végezték már el:

  • A Csányi utcán a burkolat szélesítése, és a burkolat megerősítése, valamint kerékpárosnyom jelzése (429 m). A Csányi utcában a meglévő 4,00 méteres burkolatot szélesítik egységesen 5,45 méterre;
  • az Ilosvai utcán burkolat-megerősítés (a jelenlegi szélességben) és kerékpárosnyom jelzése (276 m);
  • az Erdélyi soron kerékpárosnyom jelzése (184 m).

Az elkövetkezendő időszakban megvalósítani tervezett projektelem a Dózsa György út és a Corvin utca egy szakaszának az útburkolat korszerűsítése:

  • A Dózsa György út 1-45. szám előtti szakasz 494 m hosszban, a Corvin utca 1-13. szám előtti szakasz 116 m hosszban, összesen 6 385 m2 felületen.
  • Tervezett útfelújítási munkák: a pályaszerkezet, az úthoz csatlakozó kapubejárók és utak zökkenőmentes csatlakozásának kialakítása, valamint az aknafedlapok és az útburkolatban lévő egyéb közműszerelvények szintre emelése.

A Dózsa György út és Corvin utcai utak/szakaszok korszerűsítési munkálatai a munkaterület átadását követően, a munkakezdés feltételeinek teljesülése után, kezdődnek meg, és tervezetten közel négy hónapon keresztül tartanak. A kivitelezési munkálatok során jelentős és többször változó forgalomkorlátozással kell számolni: sebességkorlátozás, félpályás korlátozás, jelzőőrös forgalomkorlátozás, úton folyó munkavégzés.

Az építéssel érintett területeken a munkagépek jelenlétére, a közúti forgalomban az építési anyagok beszállítása miatt a tehergépjármű-forgalom megnövekedésére is számítani kell.

Kérjük a közúton közlekedőket, vezessenek óvatosabban és figyelmesebben, vegyék figyelembe a kihelyezett közúti táblák utasításait. Kérjük az érintettek türelmét és megértését.

A felelős kivitelező: Hódút Kft., 6060 Tiszakécske, Béke utca 150., felelős műszaki vezető: Mizó Csaba Ferenc, tel.: +36-20/259-7227.

 

A "Békéscsaba, Építők útja építése, kerékpárforgalmi létesítmény kiépítése a kapcsolódó közműépítésekkel projekt a Széchenyi2020 program keretében valósul meg. A projekt azonosítószáma:  TOP - 6.1.5-16-BC1-2017-00001

A projektről bővebb információt a www.bekescsaba.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., tel.: 06 +36-66/241-791, e-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu.

 

 

További programok »

Fejlesztéspolitika

Bemutatták az országosan egyedülálló Smart Grid Rendszer működését Békéscsabán

A Modern Városok Program segítségével Békéscsabán egy komplex energetikai program valósul meg, amely projektnek az első részét mutatták be pénteken délelőtt. A Smart Grid Rendszer célja a villamosenergia-költségek optimalizálása, a széndioxid-kibocsájtás csökkentése és a városi intézmények megújuló energiaforrással történő ellátása.
12:49
FEL