Jó idő ide vagy oda, a magyar közút téli üzemmódra váltott

November tizedikével a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megkezdte a téli üzemeltetését. A cég Békés megyei vezetősége csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján ismertette téli időszak védekezési és elhárítási munkáinak menetét és ütemezését, továbbá bemutatták a gépparkot is.

 

 

Munkára készen állnak a gépek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. békéscsabai telephelyén. A hideg idő beálltával ezekkel végzik a síkosságmentesítést és hóeltakarítást a város és megye útjain. A közút négy telephelyén összesen 52 autó van készenlétben, hogy megkezdje a védekezést a csúszós utak ellen.

A gépparkon túl a só is elengedhetetlen az útszakaszok rendbetartásához. A szakemberek Békés megyében 4700 tonna sókészlettel várják a hideg idő beköszöntét.

A télindítón a közút megyei vezetősége ismertette a védekezési és elhárítási munkák menetét és ütemezését. Virág Mihály elmondta: a téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást. Ezt követően végzik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítését.

– 1475 kilométer az ellátandó útszakasz a megyében,  mivel a Gyula – Békéscsaba közötti kétszer két sávos útvonal is beletartozik ebbe a körbe. Ennek körülbelül 412 kilométer az úgynevezett őrjáratos szolgáltatási osztályba besorolt része – tájékoztatott Virág Mihály megyei igazgató.

 

 

Készenlétben március 15-ig

Az országos, mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től kezdődően a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén téli üzemmódra vált. Ez azt jelenti, hogy 93 mérnökségén keresztül, több mint 4100 fővel és 1000 munkagéppel, 0-24 órás ügyeleti szolgálat mellett látja majd el téli feladatait.

A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli ideiglenes kátyúzás. A következő hónapokban több mint 4100-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2018-2019-es téli szezonban az országos közúthálózaton 814 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett 143 rakodógép és 122 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el éjjel-nappal szolgálatot. A társaság kezdőkészleten mintegy 113699 tonna útszóró só, 339 tonna kálcium-klorid granulátum, 353321 liter kálcium-klorid oldat és 14431 tonna érdesítő anyag beszerzéséről gondoskodott. Ezen kívül a megelőző védekezésre idén is nagy hangsúlyt fektet a társaság: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott a hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez összesen mintegy 520 kilométernyi útszakaszt érint. Emellett összesen 395 kilométernyi szakaszon hófogó erdősávok is találhatóak az országos közúthálózat mentén – írják közleményükben.

Megosztás:

Címke: , , ,