Idén jó baracktermés várható, kedvező áron

2022. május 4. 17:05 | Vári Bianka

Az elmúlt két évben nem kedvezett az időjárás a baracktermésnek, egyes helyeken a 80 százalékot is elérte a fagyás okozta kár. Idén a kedvező viszonyoknak köszönhetően jó termésre számítanak a gazdák.

Megfelelő hőmérséklet, és kellő csapadék – két tényező, amely elengedhetetlen a jó barackterméshez. A Stark Adolf Kertbarát Kör elnökét kérdeztük arról, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy egy barackfa jó termést hozzon. Hankó János elmondta, hogy idén pont ideális időjárási viszonyok uralkodtak a barackterméshez. Fontos, hogy ne legyenek késői fagyok, hogy ne tudja a virágot elvinni a fagy, valamint szükséges a megfelelő csapadékmennyiség. Ezzel azonban megjelennek a gombák.

– A csonthéjasokat, ezen belül a kajszit kifejezetten a monília fertőzi gyakran. Ez két formában is történhet, az egyik, amikor a virágot fertőzi meg, ez a súlyosabb, mert ezzel az új hajtásokat és a termést is megfertőzheti – mondta.

Az időjárás befolyásolására nem, de a kártevők megfékezése érdekében mi is sokat tehetünk a kertész szerint. A legfontosabb feladatunk, hogy megejtsük a lemosó permetezést, hiszen a monília képes áttelelni a fa kérgében. Azonban egy ilyen permetezéssel gyéríthetjük, illetve megakadályozhatjuk a fertőzés kialakulását.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Enyves anyaggal védekezik a növény a kórokozókkal szemben / fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

– A moníliáról tudni kell, hogy az egy olyan gombafertőzés, ami ellentétben a többi gombával nem igényel meleget, hanem a hideget is elviseli, és képes támadni. Csapadékos időjárásra van szüksége. Erre nagyon kell figyelni, mert sokan gondolják azt, hogy hidegben nem támad a gomba, ezért nem védekeznek. A vegyszeres védekezést már a virágzás időszakában el kell kezdeni. Erre többféle lemosó létezik, a lényeg, hogy réztartalmú legyen – magyarázta a szakember.

Másik fontos feladat a metszés, amelyet szintén tavasszal kell elvégezni. Az első metszéskor kialakítjuk a hajtások és a termés megfelelő arányát, ilyenkor pedig a beteg, fertőzött részeket távolíthatjuk el. A permetezés és metszés mellett pedig a locsolás is fontos feladat. Ha nem hull elegendő csapadék, azt szükséges nekünk pótolni.

Ha mindent megtett egy gazda a növényért, az meghálálja a gondoskodást. Laurinyecz Róbert 2014 óta foglalkozik kajszi, illetve szilvatermesztéssel. Kétsoprony közelében, mintegy 2,5 hektáros egybefüggő területen telepített barackot, amely fák csak néhány évvel később fordultak termőre. A gazda elmondta, hogy ezt követte két nehezebb év, amikor a fagy megtizedelte a termést. Az elvárható termésmennyiség 15 tonna lenne hektáronként, de évek óta nem volt ilyen. 

– Jelenleg azonban jó termés várható, bár valamennyi fagykárunk most is volt, néhány fajta nem bírta a folyamatos -2, -4 fokos hideget, de a 2-3 méteres magasság fölött több termés maradt, mint korábban – jegyezte meg Laurinyecz Róbert.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Kajsziültetvény / fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Az árak kapcsán egyelőre nehéz megmondani, mi várható. A kajszibarack az igen drága gyümölcsök közé tartozott tavaly, kilóját nem ritkán 1300 forint körül mérték. Mivel idén nagyobb mennyiségű termés várható, ezért a gazda szerint ennél az árnál idén sem kell majd többet fizetnie a fogyasztónak.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Laurinyecz Róbert, gyümölcstermelő / fotó: Vári Bianka (behir.hi)

További programok »

FEL