Hamarosan itt az ősz, most van a kerttervezés ideje

2022. augusztus 30. 16:49 | Vári Bianka

Már a tavalyi évben érezni lehetett, hogy a megnövekedett a kereslet a gyümölcsfák iránt, de azokat a bogyós növényeket, szőlőt, berkenyét, bodzát is előszeretettel veszik, amelyeknek a termését hasznosítani tudják. Mindezek hátterében az élelmiszerek jelentős áremelkedése állhat, hiszen sokan inkább maguk tennék el a télire valót. Hankó János kertész elmondta, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, ha gyümölcsöt termesztenénk.

– Annak, aki most vágna bele a gyümölcstermesztésbe, még van ideje a tervezésre, hiszen a gyümölcsfákat ősz közepétől, október 15-től lehet megvásárolni a kertészetekből. Hasonló a helyzet a bogyós gyümölcsöket tekintve, de a szőlőt még később, esetenként csak november elején tudjuk beszerezni. A gyümölcsös tervezésénél nagyon fontos megvizsgálni a terület adottságait – mondta el Hankó János, a Békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör vezetője. – El kell dönteni, hogy milyen fajtákkal szeretnénk kísérletezni, milyen fajtákat szeretnénk ültetni. Tudni kell, hogy vannak önporzós, illetve önmeddő fajták. Utóbbi azt jelenti, hogy párban kell ültetni a porzóval ahhoz, hogy teremni tudjon. Ilyenek az alma, körte, cseresznye, és a szilva egyes fajtái.

Egy példát kiemelve a kertész elmondta, hogy nem jó két vilmoskörtét egymás mellé ültetni. Ha jó termést szeretnénk, akkor egy nyári vilmoskörte mellé tegyünk például egy Bosc kobak fajtát. A virágzási idő egymásba esik, és ekkor történik meg a megtermékenyítés. Ha nem vagyunk figyelmesek, és úgy ültetjük be a kertet, hogy nincs a gyümölcsfák között porzó fajta, akkor azt vehetjük észre, hogy csak virágzik a fa, de termés alig lesz rajta.

Azt is fontos meghatározni, hogy milyen fajtákat ültessünk, valamint, hogy a termést egyszerre szeretnénk leszedni, vagy szakaszosan takarítanánk be.

– Mind a kettőnek megvan az előnye, hiszen ha egyszerre leszedjük a termést, akkor nyilvánvalóan hamarabb végzünk vele, ha azonban szakaszosan tudjuk szedni a gyümölcsöt a különböző érési idők miatt, akkor folyamatosan van termés, és ráérünk feldolgozni a termékeket, nem szakad minden munka a nyakunkba – tette hozzá a szakember.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Hankó János, a Békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke; fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Az elültetett gyümölcsfák is törődést igényelnek, így erről is érdemes már a beszerzésük előtt tájékozódni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a növények az ültetéstől számítva hány év alatt fordulnak termőre.

– Nagyjából 2-3 év múlva mutatkozik a gyümölcsfákon valamennyi kis termés, és az ötödik évtől nullás. Ekkor már van annyi termés, hogy kiadja a metszés, a permetezés, és mindazoknak a munkáknak az árát, amiket el kell végezni, és a szerencsénk van, már lesz egy kis plusz is. Igazából az ötödik évtől lehet azt mondani, hogy már megéri, tehát nem ráfizetéses. Már egészen kis területen is érdemes lehet próbálkozni, hiszen ha van legalább egy 3x4 méteres földünk oda 2 darab fát el lehet ültetni. Akár egy előkertben, vagy akár az utcára is, de természetesen figyelembe kell venni a növény tulajdonságait: mekkora növekedésre számíthatunk, illetve, mennyire szeretnénk metszeni – fogalmazott Hankó János.

További programok »

Életmód

ELTE-kutatás: A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát – erősítették meg korábbi eredményeiket az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói legújabb kutatásukban, amelyben a kognitív fejlődés hatását vizsgálták az időtartamok becslésére.
06:23
FEL