Ezért érdemes ősszel borsót vetni

2021. szeptember 19. 18:04 | behir

Ősszel lassan vége a kerti munkáknak. Ilyenkor jön el az az idő, amit nyáron már sokan várnak, hogy legyen végre vége a rengeteg feladatnak és lehessen egy picit pihenni. De valahogy mégsem olyan édes ez a pihenés, mert az igazi kertész nem bírja ki anélkül, hogy a kertjében bogarásszon.

Főleg, amikor odakint csodás napsütés van, és csak a naptárra nézve érzékeljük, hogy vége a nyárnak. Hát igen, a vetésnek egyszerűen nem akarunk véget vetni. De szerencsére nem is kell, hiszen még ilyenkor sem muszáj üresen hagyni az ágyásokat.

Az első feladat, hogy tegyük rendbe a kertet. Sokszor a betakarítás után már sem idő, sem energia nem jut rá, hogy eltávolítsuk a gyomokat, felássuk és elgereblyézzük az ágyásokat. Ezt mindenképp tanácsos még a tél beállta előtt megtenni. Különösen akkor, ha ősszel még vetünk bele. Ilyenkor érdemes műtrágyával is beszórni a talajt és azt sekélyen beleforgatni a földbe.

Azért, hogy már kora tavasszal szüretelhessük a zsenge zöldborsónkat, nem kis örömet okozva ezzel a családnak, és nem kis irigykedést a szomszédainknak, érdemes megpróbálkozni a téli borsó vetésével. Erre leginkább az olyan korai borsófajták alkalmasak, mint a Rajnai törpe, a Debreceni vagy az Újmajori korai. A borsószemeket 8-10 cm mélyen ültessük, és tartsunk 25 cm sortávolságot. A borsó pár centiméterre fog majd kibújni a föld alól, így vészeli át a telet. Mivel nem biztos, hogy hótakaró alá tud bújni, egészen biztosan nem lesz mérges, ha kap tőlünk egy kis szalmás takarót a téli fagyokra. Gondoskodásunkat meg fogja hálálni, mert a tavasz kezdetkor virágba borul és jóval hamarabb szüretelhetünk, mint azt gondolnánk. Mint minden pillangós virágúnak, a borsónak is nagyon fontos szerepe van a vetésforgóban. Jelenlétével pedig a talaj télre is kötött marad, így nem tudja tönkretenni a szél és az esőzések. Ugyanakkor a borsó nem vesz ki túl sokat a talajból, inkább hozzáad.

Forrás: agroinform.hu

További programok »

FEL