Jelentősen drágult idén a Békés megyei ingatlanpiac

2021. november 22. 07:23 | behir.hu

A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35 százalékkal drágultak az ottani házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett – írta meg a Privátbankár.

– Megyénkben átlagosan 240 ezer forint/négyzetméter áron lehet ma hozzájutni egy panelotthonhoz, míg a téglalakások esetében ez az egységár 260 ezer forint. A tavalyi év azonos időszakához képest azonban a legnagyobb árváltozás a békési házak esetében prognosztizálható, idén már 43,8 százalékkal kell többet, 158 ezer forintot fizetniük a vevőknek négyzetméterenként – közölte Kovács Péter, a békéscsabai Duna House csoportvezetője. Hozzátette, hogy a kereslet 69 százaléka így is a családi házakra összpontosul, főleg a Covid-járvány után, amikor a legtöbben nagyobb térre, szabadságra vágynak, amit egy kertben meg is találhatnak. 

A szakember ismertette, hogy a szeptemberig lebonyolított tranzakciók 26 százalékát a téglalakások adták, panellakást a vevők mindössze 5 százaléka vásárolt Békés megyében. Az elmúlt 10 évben legnagyobb mértékben a panelek értéke nőtt: ma már több mint kétszer annyit érnek, mint 2011-ben. Az árstagnálást az is magyarázhatja, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a Békés megyéből elvándorlók aránya, amit az odaköltözők száma sem tudott korrigálni. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-2020 között több mint 140 ezer fő hagyta el a térséget és választott magának új lakhelyet. 

Az eladások közel háromnegyede Békéscsabán valósult meg idén január és augusztus között. Az agglomerációba való kiköltözés kevésbé jellemző a régióban, ami elsősorban a munkahelyek központosított hollétére vezethető vissza. A vidékre vágyók nagyrészt felújításra szoruló ingatlanba fektetnek a kedvező ár miatt.

– A vásárlók számára továbbra is az első lakás vásárlása a legfőbb motiváció, amit a kisebb vagy nagyobb otthonba való költözés követ. Ezzel szemben az eladók a lakásméretváltás mellett az örökségből szerezhető hozam miatt döntenek az ingatlan értékesítése mellett. A befektetési célú vásárlás nem számottevő a békési lakások esetében, hiszen – például Budapesttel szemben – kisebb a lehetőség is az albérlőknek való kiadásukra – olvasható a portálon.

Forrás: Privátbankár

További programok »

Gazdaság

Miért olyan drága minden?

Októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest. Bár az élelmiszerdrágulás ennél kisebb ütemű, 5,2 százalékos volt, az áremelkedéssel kapcsolatos véleményüket a vásárlók is megfogalmazzák. Az árak növekvő tendenciájáról a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánját kérdeztük.
2021. november 29. 14:46
FEL