Jelentős beruházás részeként fejlesztenék a békéscsabai atlétikai létesítményt

2020. június 25. 06:19 | Hidvégi Dávid

Több szakaszos 500 millió forintos beruházás részeként fejlesztenék a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club létesítményét. Az első, 100 millió forintos szakaszban elkészítik a közműveket, új mobillelátókat helyeznek ki, új aszfaltozott parkolót létesítenek és kiépítik a pályavilágítást.

Elkészültek az engedélyezési tervek, a Magyar Atlétikai Szövetség pedig jóváhagyta a beruházás első szakaszát, amely 100 millió forintba kerül. Az építkezés megkezdéséhez még a közbeszerzési eljárást kell kiírni, ha megtalálták a kivitelezőt, akkor megkezdődhet az átalakítás. A második ütemben már a kiszolgáló épület, vagyis az öltözők, a mosdók fejlesztése, a célfotóra alkalmas helyiség kialakítása szerepel. A harmadik ütemben pedig a futófolyosót fejlesztenék, ahol a rúdugráshoz használatos eszközöket is megújítanák. Utóbbiakhoz még el kell nyernie a városnak és a klubnak a szövetség, majd a kormányzat támogatását.

A térség országgyűlési képviselője elmondta: azért fontos a fejlesztés, mert Békéscsabán meghatározó az atlétika, ezt jól mutatják az elmúlt évek eredményei is. Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy a szövetség mellett a kormányzat is nagyon fontos partnerük, amely majd biztosíthatja a szükséges forrásokat. Hozzátette: egy összegben nem lehet ezekhez a pénzforrásokhoz hozzájutni, ez most kiemelten fontos tényező a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt.

 

 

– Az atlétikai klubbal és a város vezetésével arról egyeztettünk, hogyan lehetne ütemezni ezeket a fejlesztéseket, hogy néhány éven belül valóra váljanak az álmok. A sport terén számos fejlesztés van már mögöttünk, illetve számos fejlesztésen gondolkodik még a város és a kormányzat. Az önkormányzat a Modern Városok Program részeként aláírt egy szerződést a Magyar Kormánnyal, amelynek már láthatóak az eredményei. Elkészült a Békéscsabai Röplabda Akadémia munkacsarnoka, zajlik a Sportok Háza projekt – fogalmazott Herczeg Tamás. Hozzátette: az atlétikai klubon kívül több sportegyesülettel is egyeztettet az elmúlt években. Például a Kórház utcai stadion fejlesztéseit sem fejezték még be, hiszen a régi lelátót még nem bontották le és építették újjá, illetve fejleszteni kellene a vizes sportágak öltözőit, továbbá ott van a városi uszoda kérdése is a napirenden.

Dr. Ferenczi Attila, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club elnöke kiemelte a jelenlegi ügyvezető, Tóth Sándor tevékenységét, aki mesteredzőként is segíti a növendékeket, majd kitért az egyesület eredményeire.

– Az atlétikai klub tevékenységét minősíti az a számtalan sportoló, akik szép eredményeket értek el, többen közülük Békéscsaba sportjáért kitüntetést kaptak. Amikor egy klub kinevel néhány nagyon jó sportolót, akik ráadásul eredményesek is, nem ritka, hogy egy nagyobb egyesület idővel elviszi őket. Gondoljunk csak Baji Balázs példájára, aki a Budapesti Honvédhoz szerződött. A csabai sportolók a versenyeken mindig nagy várományosok, így mi extrán büszkék vagyunk arra, amikor valaki közülük feláll a nemzetközi színtéren a dobogó legtetejére, ezzel tovább öregbítve hazánk és Békéscsaba hírnevét – fogalmazott dr. Ferenczi Attila. Hozzátette: korábban volt egy válságos időszak a klub életében, de a város segítségével és a névadó szponzor megtalálásával kilábaltak ebből a helyzetből. Az elnök azt is megemlítette, hogy a túlélés azért is volt fontos, mert az egyesület jelentős szerepet tölt be a város életében, amelyet az eredmények igazolnak.

A város alpolgármestere kiemelte, hogy több sportág mellett az atlétikában is élen jár Békéscsaba, azonban ahhoz, hogy ez a helyzeti előny megmaradjon, nagyon komoly infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtani. Varga Tamás elmondta: a megyeszékhelyen elindult egy olyan folyamat, ami igyekszik kiszolgálni ezeket a sportágakat.

– A többi beruházás mellett meg kell mutatnunk azt, hogy miért is fontos az atlétikai centrum fejlesztése. Ez egyáltalán nem egyszerű, de olyan eredmények állnak a fejlesztés mögött, amellyel azt gondolom, hogy jól lehet érvelni. Egy olyan kivitelezési terv készült, amely reális, a sportolói, a sportszakmai és az edzői kívánalmaknak megfelelnek. Hazai és nemzetközi versenyekre is alkalmas terepet biztosít – emelte ki az alpolgármester.

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezetője elmondta: kiemelt céljuk, hogy nívós versenyeket rendezhessenek, amelyhez kell egy megfelelő kiszolgáló épület is, hiszen helyet kell teremteniük az irodáknak és célfotózásra alkalmas eszköznek is, amely elengedhetetlen magasabb szinten. Tóth Sándor hangsúlyozta, hogy a beruházás a diákok érdeke is, hiszen testnevelés órákat és diákversenyeket is tartanak a területen. Hozzátette: a fejlett infrastruktúra segítheti a sportág helyi népszerűségét is.

– Az nem áll a szándékunkban, hogy idecsalogassunk az ország más területeiről az ismertebb sportolókat, az viszont igen, hogy minél több fiatalt bevonzzunk a sportágba. Ennek lényegi feltétele a fejlett infrastruktúra, hiszen meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, hogy normális körülmények között öltözhessenek át, illetve használhassák a mosdókat vagy a zuhanyzókat a sportolók. A jelenlegi lehetőségeink nagyon szűkösek – zárta az ügyvezető igazgató.

Az elmúlt években több sportoló is kiemelt eredményt ért el békéscsabai színekben. Márton Anita súlylökő a riói olimpián bronzérmet szerzett, Baji Balázs gátfutó pedig elődöntőig jutott.

 

Galéria

További programok »

FEL