IV. Károly második visszatérési kísérlete – a Körösvidék tudósításain keresztül

2021. október 23. 12:15 | Ugrai Gábor

A csabai újságolvasók 1921-ben az országos hírekről a Körösvidék című helyi újságból is tájékozódhattak.

Október 21-én jelent meg egy vezércikk a királykérdésről, melyben a lap leszögezte, hogy „hazafiatlan és bűnös dolognak tartjuk a királykérdés feszegetését”. 23-án egy rövid hírben írtak arról, hogy „IV. Károly Sopronba érkezésének a híre meglepetést keltett ugyan, de különösebb hatással nem volt a közhangulatra.” Ekkorra a király már három napja Magyarországon tartózkodott és vonattal Budapest felé tartott a hozzá hű katonai alakulatokkal együtt, hogy visszaszerezze trónt.

A lap szerkesztői úgy érezték, hogy az olvasóiakt minden körülmények között ki kell szolgálniuk, ezért október 24-én (hétfőn) két (!) rendkívüli kiadást jelentettek meg. Az elsőben az MTI hivatalos jelentéseit vették át, mely szerint IV. Károly „proklamálta a királyi hatalom átvételét”. Bethlen István miniszterelnök és Horthy Miklós kormányzó közös véleménye ezzel szemben viszont az volt, hogy „IV. Károly visszatérése végromlást jelentene az országra”. Ebben a különkiadásban a Magyar Királyi Államrendőrség arra szólította fel „Békéscsaba város közönségét, hogy eddigi komolyságát a jövőben is őrizze meg” és tartózkodjék a rémhírek terjesztésétől. A mindössze két oldalból álló kiadás utolsó közleménye az volt, hogy ha a nap folyamán újabb fordulat áll be, akkor még egy „rendkívüli kiadást bocsájt ki a Körösvidék”.

Mivel eseményekből nem volt hiány, megjelent az a bizonyos második rendkívüli kiadás is. Ebben már beszámoltak a budaörsi ütközetről, melyben a király csapatai és a Horthyt támogató alakulatok vívtak tűzpárbajt.

A 25-én megjelent Körösvidék címlapján az „Összeomlott a puccskísérlet” szalagcímet olvashatták a csabaiak. Az újság az első két oldalon számolt be a király visszatérési kísérletéről a következő címekkel: „Osztenburg csapatai menekülnek - A lázadókat félrevezették - A kormány feltételei - Hogyan történt a király szökése - A fővárosban teljes a rend”. Ezen a napon is megjelent egy különszám, melyben a kormányzó nemzethez idézett kiáltványát olvashatták őseink. Ebben Horthy megköszönte a Nemzeti Hadseregnek a helytállását és beszámolt arról is, hogy miért nem engedte a megtévesztett királynak, hogy visszaszerezze a trónt.

A királypuccs véget ért, később megtörtént a Habsburg-ház trónfosztása. A 2004-ben boldoggá avatott király élete 1922. április elsején, Madeira szigetén ért véget.

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL