Itt van az őzek üzekedésének ideje, legyen óvatos!

2021. július 20. 07:19 | Csiffáry Zsuzsanna

Sok helyen előfordul vadveszélyt jelző tábla, főként a jelzett útszakaszon. De jelzés nélküli úton is számíthatunk az arra tévedt őzekre, így érdemes ezeken a szakaszokon is óvatosan, lassabban menni, főleg az üzekedés idején. Így könnyebben elkerüljük a szerencsétlen balesetet.

 – Üzekedéskor a bakok állandó stresszben vannak, harcolnak egymással a suták kegyeiért és közben a külvilágot szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. Messziről könnyen felismerhetőek, lehajtott fejjel, a földet szimatolva közlekednek, sokszor sietősen, kocogva, a szaganyagokat vizsgálva próbálják beazonosítani az arra járó ivarzó suták nyomát. Ilyenkor szinte egész nap találkozhatunk velük. Éppen ezért minden autóvezetőnek felhívnám a figyelmét, hogy közlekedjenek ebben a júliusi, augusztusi hónapban, úgy mint mindig elővigyázatosan  – mondta el Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászkamara elnöke.

Az üzekedés során minden esetben a bak keresi meg a sutát. A párzás többnapos, kitartó udvarlás eredménye, mely során a bak a sutát különböző tárgyak körül kergeti, amivel szinte utat taposnak körülötte, erről tanúskodik az úgynevezett ördöggyűrű.

Hozzátette, hogy Békés megyében 45 ezer őz él, ebből 4 ezer bakot szoktak elejteni, a többiek törzsállományként élnek. Mivel ekkora számban fordulnak elő megyénkben ezek az állatok, még fontosabb figyelni az úttesten, hogy elkerüljük a baleseteket. Ha mégis megtörténik a baj, akkor azonnal szólni kell a rendőrségnek, az elhullott vadat a helyi vadásztársaság hasznosítja – egészítette ki Hrabovszki János.

Azt is érdemes tudni, hogy az őzek soha nem járnak egyedül, mindig párban vagy még többen közlekednek, ez pedig szintén óvatosságra intheti a volán mögött ülőket.

Hrabovszki János gondolatait kiegészítette azzal, hogy nem érdemes a reflektort le vagy fel kapcsolni, mert ez megijesztheti az állatokat, viszont a dudálás, kürt használata mindenképpen jó. 

 – Kapható az úgynevezett vadriasztó, amit fel lehet szerelni az autó elejére. Ha megnyomjuk, mi, emberek nem is halljuk, de a vad meghallja és odébb áll – tette hozzá a Békés Megyei Vadászkamara elnöke. 

 

Őzbak (Capreolus capreolus) az őzhívás idején (vadászat őzhívó síp használatával), az üzekedési időszakban a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen, Tamási közelében 2019. augusztus 10-én. MTI/Kovács Attila

Őzbak (Capreolus capreolus) az őzhívás idején (vadászat őzhívó síp használatával), az üzekedési időszakban a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen, Tamási közelében 2019. augusztus 10-én. MTI/Kovács Attila

 

További programok »

Itthon

Pepó János az igazi Vasember

Sokakat sarkallhat kalaplengetésre Robert Downey Jr. filmbeli teljesítménye, de Pepó János eredményei láttán még Iron Man is elismerően csettintene. A békéscsabai tűzoltó a közelmúltban Montenegróban, a Blacklake Xtreme Triathlonon ment nagyot, s máris a soron következő Ironman versenyre, a Görögországban, Korfu szigetén rendezendő megmérettetésre készül.
17:14
FEL