Az apróvad száma kiemelkedő, a vadhús fogyasztása elenyésző Békésben

10:20 | Fajó Attila

Manapság nem fogyasztunk vadhúst olyan mértékben, mint elődeink, pedig jó minőségű, egészséges húsáruról van szó. Árban sem túl drága, de a fogyasztási trendek változása itt is érezteti hatását.

Novembertől január végig él a vadászati szezon, ilyenkor az apróvadak túlszaporulata, az esetleges vadkár megelőzése és az állomány ritkítás érdekében Békés vármegyében is serényen dolgoznak a vadász egyesületek tagjai. 

– Télen sem pihennek a puskák, hiszen például a mezei nyulat  ilyenkor gyérítjük, de a fácán és a tőkésréce, azaz a vadkacsa is sörétet kap. Jelentős problémánk viszont, hogy az elejtett vadat nem viszik el a vadászok, húsát már nem kívánják értékesíteni, mint annak idején. Régebben az olasz vendégek az elejtett vad nagy mennyiségétől megszabadították az országot. Manapság már alig akad olyan, aki nyulat eszik az ünnepek táján – mondta el Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Szervezetének elnöke.

A vármegyei elnök ismertette továbbá, hogy míg a fácán könnyebben eladható piaci termék, a vadkacsától szinte lehetetlen megválni.

– Több fogyasztó fél a minőségtől, a bizonytalan forrású, eredetű húsok állagától, de a minden esetben vizsgálat alá vetett termékek biztonsággal ehetőek. Egy uniós szabályzat értelmében az ólomsöréttel történő vadászat öt éven belül kivezetésre kerülne, helyette az acélsörét lenne használatos. Ez újabb kérdéseket vett fel a vadásztársadalomban, hiszen így a vadhús eladás még nagyobb akadályba ütközik – folytatta az elnök. – Itt van még a dámvad és a vaddisznó, aminek alacsony ára, de szintén nehéz eladni. Természetesen most az afrikai sertéspestis is beleszólt az értékesítésbe, de ettől eltekintve egészséges, jó húsról beszélünk, ami manapság mégsem divatos élelmiszer.

 

 

További programok »

FEL