Itt Kordát nem lehet eladni – pörgött a bakelit börze, mint a nagylemez

2023. április 1. 17:21 | Such Tamás

Változatlanul nagy a rendezvény népszerűsége. Az érdeklődőket főleg az vonzza, hogy még mindig a bakelitlemezeknek van a legjobb hangminőségük. És akarva-akaratlanul – ezt főként a saját szemszögömből mondom – visszahozza az ember ifjúkorát. Anno mindenkinek megvolt a kedvenc zenekara – mondta Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház intézményvezetője, szombat délelőtt.

A nagyterem közepén Nagy Leventével és leányával találkozom. Hajnalka kezében vagy féltucatnyi nagylemez: Hungária, Modern Talking, Sandra és… Doors. Igen. Jim Morrisonék második albuma, a Strange Days is köztük van. A csodálkozásra táguló pupilláimra Levente – aki valamikor a város egyik diszkósa volt – hozzáfűzi, ez egy vegyes vágott. Régen szekértáborok voltak, ma már kevésbé.

 

Nagy Hajnalka és Levente – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Nagy Hajnalka és Levente – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– Itt Kordát nem lehet eladni – mondja Méry Rudolf, Elekről. – A rock, a beat még ötven év múlva is élni fog! Hozzáfűzi, nem is érti, hogy miért kapták fel annyira Gyuri bácsi Reptér című opusát.

– Valaki azt mondta, hogy 500 forintért megveszi a Dzsingisz Kán lemezt – meséli a szeghalmi Hegyesi Lajos. – Mire azt mondtam, „A Dzsingisz Kán ezerbe kerül”. Mire ő, „Nem Dzsingisz Kán! Hanem Csík Gusztáv!”.  

 

Galéria

 

A csabai Beke Dénes, noha árus, de majdnem mindig mínuszos mérleggel, kevesebb pénzzel, több fekete koronggal tér haza. A standja legrégibb lemeze Szirmay Márta jazzénekestől van. A 1964-es korong 20 ezret kóstál. Hozzáfűzi, Németországban 10 euro egy átlagos, nem ritka lemez.

Lábjegyzet: Magyarországon, 1981-ben háromféle bakelitlemez volt árus forgalomban: magyar (90.-); jugoszláv (190.-) és nyugatnémet (450.-). Az árak természetesen forintban értendők.

 

Takács Péter, Szarvas Péter és Pap István – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Takács Péter, Szarvas Péter és Pap István – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere megvallja, olyannyira mindenevő, hogy a poptól a keményrockon keresztül a jazzig mindent meghallgat.

– Ha egyedül vagyok otthon – folytatja –, akkor nagyon erős metál szól, ha azonban a párom hazaérkezik, akkor leginkább smooth jazzt teszek a lejátszóba. Tegnap egyébként a Depeche Mode legújabb lemezét, a Memento Morit hallgattuk meg. Azonfelül készülünk a július 28-ai pesti koncertjükre, illetve ha minden igaz, szintén júliusban a Rammsteint is megnézzük.

 

Bakelit börze a Lencsési Közösségi Házban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A jó muzsika terapeutikus hatása – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL