Itt az őszi szünet – van, aki otthon, más táborban tölti

2020. október 27. 06:24 | Gyemendi Réka

Elkezdődött az őszi tanítási szünet, amit valamelyik család nagyszülők hiányában táborral, míg mások otthoni munkavégzés mellett oldanak meg.

A hazai iskolák többségében már múlt hét pénteken elkezdődött az őszi szünet – a diákok legközelebb november másodikán, hétfőn mennek újra iskolába. Ez azt is jelenti, hogy szülőknek egy teljes héten át kell gondoskodniuk gyermekeik felügyeletéről. 

A koronavírus-járvány nem könnyíti meg a szülők dolgát, hiszen sokaknak már nincs szabadságuk, mivel tavasszal, a digitális tanrend idején kivették. A KSH tavalyi adatai alapján 2019-ben körülbelül 330 ezer óvodás, 723 ezer általános iskolás, illetve 496 ezer középiskolás tanuló volt hazánkban, valamint 2,5 ezer súlyos és halmozottan fogyatékos, speciális oktatásban részesülő gyermek.

 

Tábor, túra és nagyszülők

Sokan a nagyszülők segítségével oldják meg a gyermekek elhelyezését az őszi szünetben, míg mások kihasználják a programkínálatot, és táborba íratják a gyermekeiket néhány napra. Herczegné Számel Annamáriának, a békéscsabai Család és KarrierPONT szakmai vezetőjének és férjének egy tíz és egy tizenkét éves kislánya van. Ők változatos programokkal töltik a szabadidőt.

– Körbenéztünk, és szerencsére ősszel is vannak táborok Békéscsabán, ahova nem csak egy hétre, de néhány napra is be lehetett íratni a gyermekeket. Így nálunk három program lesz a héten: táborozni mennek, a nagyszülőknél is lesznek, illetve három napot a Balatonfelvidéken töltünk a családdal, túrázással. A táborok közül  kettőt is kinéztünk, ezek közül az egyik helyen már a nyári szünet végén szóltak, hogy lesz ilyen lehetőség. Szerintem nagyon jó, hogy Békéscsabán ennyire előre terveztek és nem csak nyáron lehet táboroztatni – fogalmazott. 

Mint mondta, az oktatás szerencsére teljesen visszaállt az eredeti rendbe, persze szabályok mellett. Viszont sok családi program marad el mindenhol ebben az évben. Ők is figyelnek arra, hogy olyan helyre ne menjenek, ahol sok ember tartózkodik egy helyen.

Zsíros Andrásnak, a Gerendás-Csorvási Társult Evangélikus Egyházközség lelkészének és feleségének négy gyermeke van. A legkisebb csupán négyhónapos, így neki az őszi szünet nem okozott változást a napjaiban. Mivel édesanyja otthon van vele, így a nagyobb gyerekek sincsenek felügyelet nélkül.

– Óvodás, kisiskolás és felsős korosztályba tartoznak, de mindhármuknak láthatóan jólesik a hosszabb itthonlét, a koránkelés mellőzése, és hogy egy kicsit szabadabban tölthetik most az időt. Hogy ne csak unatkozzanak a négy fal között, az ország másik végében élő nagyszülőkhöz látogatunk el velük a héten. Hozzájuk leginkább csak az ilyen hosszabb szünetek alkalmával tudunk eljutni az egész családdal – mondta Zsíros András. 

Elmondása szerint a koronavírus eddig még nem okozott náluk gondot.

– A két nagyobb gyermekünk iskolában kötelező maszkviselése mindig egy kis plusz odafigyelést igényel tőlük és tőlünk egyaránt, de a tanév első két hónapja után már egészen rutinszerűvé vált ez is. Kisfiunk, aki most kezdte az óvodát, már az ajtóban el kell, hogy köszönjön tőlünk, nem kísérhetjük be az épületbe, de ez is csak az első nap volt neki váratlan, hamar hozzászokott. Mivel az én munkám olyan, hogy legnagyobb részét itthonról is el tudom végezni, így a karantén időszak, és a mostani helyzet is könnyebben kezelhető. Amikor pedig el kell mennem itthonról, a feleségem a pici baba mellett könnyen tud vigyázni az itthon levő nagyobbakra is. Szerencsés helyzetben vagyunk, de azért hosszú távon mi sem szeretnénk, hogy így maradjon minden, nagyon várjuk az igazi szabadságot – tette hozzá.

 

Sokan magukra maradnak a szünetben

De mire számíthatnak az idei őszi szünetben azok, akiknek például a másik szülő, a nagyszülők, illetve a rugalmas munkahely sem nyújt segítséget?

– A szünetek a legtöbb családnak eleve komoly kihívást jelentenek, és még nem beszéltünk az egyszülős családokról, főleg az aktuális, járványos helyzetben. Úgy látom, ez most sokuknak a teljes tanácstalanság időszaka, hogy hova tegyék egy hétig a gyereket – emeli ki Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány által működtetett intézmény, amely 2018 tavaszán nyitotta meg kapuit, és azóta is részben a kormány támogatását élvezi, már a nyáron is hétszáz egyszülős családban élő gyermeket táboroztatott hét héten át Budapesten, Veszprémben, továbbá Kecskeméten.

– A mostanra végleg kimerített szabadságkeretek után az őszi szünetre is ugyanúgy meghirdettük, hogy a szülők a munkaidő kezdete előtt behozhatják a fővárosi Egyszülős Központba a gyerekeket, és egészen a végéig vigyázunk rájuk, négy étkezést biztosítunk, és játszótérre, kirándulni, programokra visszük őket, foglalkozásokat szervezünk nekik – árulta el Nagy Anna.

Forrás: behir.hu , index.hu

 

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL