Elhagyták a kollégiumokat a hallgatók

2020. november 16. 17:41 | behir

Vasárnap délutánig kellett elhagyniuk a kollégiumokat a felsőoktatási hallgatóknak. A legtöbben hazaköltöztek, csak azok maradhattak, akiknek erre rektori engedélyük van, vagy pedig a járvány elleni védekezésben vesznek részt önkéntesként. Az oktatás viszont nem áll le, hétfőtől indul a digitális munkarend, újra interneten keresztül tartják meg az órákat – derült ki az M1 Híradójából.

Hétfőn jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a koronavírus elleni védekezés részeként a felsőoktatási kollégiumokat be kell zárni, illetve az oktatás digitális formában folytatódik.

A Pécsi Tudományegyetem kollégiumaiból szerda óta költöztek a hallgatók. Mindenüket összepakolták, a bejáratnál rokonaik, barátaik várták őket.

A csoportosulások elkerüléséért beosztás szerint, ütemezetten ürítették ki az épületet. Az utolsó hallgató vasárnap indult haza.
A kollégiumokban rektori külön-engedéllyel csak külföldi, vagy szociálisan rászoruló hallgatók maradhattak, illetve olyanok, akik önkéntesként vesznek részt a járvány elleni védekezésben. Például a mintavételezésben, szállításban vagy a kórházi munkában segítenek. Pécsen mintegy 500 hallgató – köztük több külföldi – jelentkezett a feladatra.

A Győri Széchényi István Egyetem Campusa is kiürült. A kollégiumot szerda estig kellett elhagyni. A mintegy ezer egyetemistából alig néhányan maradtak, többségük külföldi hallgató.

A Szegedi Tudományegyetem előadásait már szeptembertől digitális formában tartották, hétfőtől pedig már a gyakorlatokat is. Ez alól a művészeti-, a tanár-, az orvos- és egészségtudományi képzés néhány órája jelent kivételt. Az elmúlt hónapokban fejlesztették az informatikai rendszert, így zökkenőmentes lesz az átállás és a vizsgáztatás is.

Az átállást a kormány is segíti: Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy 30 napig ingyen használhatják az internetet azok, akik digitális oktatásban vesznek részt.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL